open-navfaktor-logo
search
Otvara Pandorinu kutiju
Vučić sa Dodikom i Porfirijem: Rezolucija o Srebrenici "ključno pitanje za opstanak srpskog naroda"
AUTOR: Faktor/RTRS
17.05.2024. u 16:28
get url
text
FOTO: instagram.com/buducnostsrbijeav
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se danas sa patrijarhom srpskim Porfirijem i episkopima Srpske pravoslavne crkve.
Vučić je ugostio danas na ručku patrijarha, Sveti arhijerejski Sabor SPC i predsjednika RS-a kojima je "zahvalio na pomoći u borbi protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a", prenosi RTRS.
- Sa patrijarhom srpskim Porfirijem, Svetim arhijerejskim Saborom SPC i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom razgovarao sam o težini trenutka i izrazio zahvalnost na tome što se bave pitanjem nametnute rezolucije o Srebrenici, kao ključnim pitanjem za opstanak srpskog naroda - rekao je Vučić.
Vučić je kazao da je "rezolucija o Srebrenici pripremana u tajnosti" i da je "laž da je riječ o rezoluciji koja bi trebalo da obilježi jedno stradanje".
Dodao je da se ovom "rezolucijom otvara Pandorina kutija".
- Sve što mogu da kažem je da smo se borili i ogromnu energiju uložili - naveo je predsjednik Srbije.
Vučić je rekao da je srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen brutalnom progonu i da se to neće lako zaustaviti i poručio da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisno Kosovo.
- U svakom slučaju suprotstavit ćemo se njihovim protivpravnim i svim drugim aktima nasilja, političkim sredstvima i činiti sve što možemo za naš narod na KiM. I naravno ne moram da vam ponavljam da mi nikada nećemo prihvatiti nezavisno Kosovo kao završenu činjenicu - istakao je Vučić.
Naglasio je da "svakoga dana na različite načine pokušavaju, ne samo iz duše i srca, već i fizički, da nam u potpunosti oduzmu KiM".
Dodik je rekao "da se vodi sveopći rat protiv srpskog naroda, njegovih država - Republike Srpske i Srbije i srpskih zajednica gdje god se nalaze - u Crnoj Gori, Sloveniji, Hrvatskoj...".
- To ne podrazumijeva oružani sukob, ali sve što postoji u arsenalu borbe protiv Srba se koristi - rekao je Dodik.
Također je kazao da je "Srbija u ovom trenutku snažnija nego što je to ranije bila i da to daje sigurnost Srbima gdje god se nalaze", kao i da "odnosi RS-a i Srbije nikada nisu bili bolji i konkretniji".
- Republika Srpska je svjesna da bez snažne Srbije nema njenog opstanka, a kamoli snažne pozicije - rekao je.
Ponovio je da je "rezolucija o Srebrenici u funkciji napada na srpski narod".
- Ukoliko srpski narod poslije ove rezolucije ostane dugoročno u okviru BiH kao političkog subjektiviteta, bit će izgubljen u narednih nekoliko decenija - rekao je Dodik.
Rekao je i da "u UN-u možda neće biti ostvarena pobjeda, ali će nesumljivo Srbija pokazati da na međunarodno-političkom planu može da promijeni neke tendencije".
- Želim da sabor prođe u najboljem uspjehu, a ono što je potrebno srpskom narodu je snažno iskazivanje jedinstva naše Crkve. Odluke koje ćete donijeti, svakako treba da to odraze kako bi se poslala jasna poruka Srbima, gdje god da žive - rekao je Dodik.
Prethodno je Vučić na svom Instagramu saopćio da se danas u Beogradu sastao sa Miloradom Dodikom i da su "ključna tema razgovora bili odnosi Republike Srbije i Republike Srpske i reakcija cjelokupnog srpskog naroda na izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija".
- Obavijestio sam predsjednika Dodika o naporima koje Republika Srbija preduzima kako bi se zaštitili vitalni nacionalni interesi srpskog naroda, ali i međunarodno javno pravo, još jednom ponovivši da bi usvajanje takve rezolucije značilo otvaranje Pandorine kutije za budućnost uz otvaranje nebrojeno mnogo rana iz prošlosti - napisao je Vučić na Instagramu.
Istovremeno, dodao je Vučić, Dodik ga je informirao o razgovorima koje je imao u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i daljim perspektivama razvoja odnosa Srbije i RS-a.
- Dodik me je upozorio da će donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici imati katastrofalne posljedice na odnose unutar BiH - naveo je Vučić.
Dodao je da je "posebna tema razgovora bio je predstojeći Sabor srpskog naroda zakazan za 8. juni u Beogradu, za koji su dogovorene brojne zajedničke aktivnosti, potpisivanje memoranduma i sporazuma, kao i događaji koji će potvrditi jedinstvo naroda i njegovo pravo da očuva svoja ognjišta, bude svoj na svome i zaštiti pravo na budućnost generacija koje dolaze".
- Republika Srbija i Republika Srpska će se 23. maja ove godine, zajednički i jedinstveno, boriti za istinu, ponos i dostojanstvo srpskog naroda - rekao je Vučić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.