open-navfaktor-logo
search
Prekodrinski Srbin
Vučić: U Deklaraciji nema ni riječi o razdruživanju od BiH
Ova Deklaracija se poziva na Dayton, rekao je Vučić
AUTOR: N1
08.06.2024. u 15:48
get url
text
FOTO: Anadolija
Nikada u Srbiji ne smije da se čuje nešto ružno o RS i obrnuto. Nerijetko smo se stidjeli našeg naroda iz Krajine, do toga da uvijek imamo nešto da kažemo o onima sa druge strane Drine. Ponosan sam što sam rođen u Beogradu, ali me nikada niste čuli da sam zato bolji ili veći od nekog drugog, uvijek sam se osjećao kao prekodrinski Srbin - kazao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sjednice dvije vlade, Srbije i bh. entiteta Republika Srpska, kojom je počeo Prvi svesrpski sabor.
Vučić se na samom početku osvrnuo na situaciju na Kosovu poručivši da nikada neće dozvoliti da ostane bez svog imena i prezimena i “bez srpske države koliko god to teško bilo”.
- Mi smo vjerovatno šampioni u broju ratova koje smo vodili u 20. vijeku. Najveći srpski interes je očuvanje mira - rekao je Vučić i dodao:
- U samoj Deklaraciji pažljivo su birane riječi, mi smo uvažili određene zahtjeve Republike Srpske, jer smatramo da je to sabornost, prihvatili smo to zato što ne možemo mi biti ti koji ćemo ljudima iz RS-a govoriti da znamo bolje od njih šta su njihovi problemi. Oni koji su tražili da se Deklaracija ne donese, ne brinite, bio sam čvrst. Srpski nacionalni interes je nešto o čemu smo govorili isto, a to je i ekonomija. Mi smo to nazvali EXPO 27, napredak ekonomski svakog našeg čovjeka i Srbije i RS je od vitalnog interesa za sve nas i to je ono što nam daje snagu.
Vučić je naveo da u Deklaraciji nema riječi o razdruživanju, napominjući da "ne želi da ulazi u unutrašnji problem", kao i da se nada da će RS uspjeti mirnim putem da riješi problem koji ima, piše N1
- Ova Deklaracija se poziva na Dayton. Dakle, pozivamo se na Dayton, jasno znamo da smo ga potpisali, ne kao slučajni prolaznik već garat, a oni će nam reći, a niste vi garant”, rekao je Vučić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.