open-navfaktor-logo
search
Skupštinska rasprava
Vukanović o novom Poslovniku NSRS-a: Umjesto himne, aplaudirati lažnom ocu nacije
Početak skupštinske rasprave o novom Poslovniku NSRS-a izazvao je brojne reakcije zastupnika opozicije.
30.06.2020. u 15:14
get url
text

Tvrde da se njime uvodi diktatura, "istjeruje" demokratija iz parlamenta, te ruši sloboda govora i mišljenja.

Šef Kluba SDS-a Miladin Stanić je kazao da neće dozvoliti sprovođenje diktature.

- Kada istjerate demokratiju iz parlamenta, naći ćete je na ulici - dodao je Stanić.

On smatra da je prijedlog novog Poslovnika "napravljen protiv opozicije".

- Vi njime, ako se usvoji, dobijate ovlaštenja da svojom slobodnom voljom određujete ko ga je prekršio, a ko nije. Sadašnji član Predsjedništva BiH je ovdje više puta psovao majku Branislavu Borenoviću, oca Nebojši Vukanoviću, u mikrofon je ušlo kad je rekao da prisluškuje opoziciju... - kazao je Stanić.

VEZANI TEKST - Sporni novi poslovnik o radu NSRS pred zastupnicima

Nebojša Vukanović (SDS) smatra da, ako se trebao mijenjati Poslovnik, trebalo je to uraditi zbog gostiju u parlamentu, koji su imali neograničeno vrijeme prilikom obraćanja.

- Pravili su gluposti i rušili ugled NSRS-a. Njihovo vrijeme niste limitirali ni novim poslovnikom, a govorili su neograničeno. Mislio sam da ćete u novom Poslovniku izmijeniti da sjednica ne počinje himnom, nego aplauzom lažnom ocu nacije, da mu ustanemo i aplaudiramo - dodao je Vukanović.

On je ocijenio da se novi Poslovnik NSRS-a radi po diktatu Milorada Dodika.

Draško Stanivuković (PDP) je ocijenio da je ovo "potapanje posljednjeg bastiona demokratije", posebno kritikujući mogućnost da rukovodostvo NSRS-a "po slobodnom nahođenju" može zastupniku oduzeti riječ.

- Zabranjena tema su bato i seka, Agape i voćnjaci… Mi to prihvatiti nećemo - kazao je Stanivuković, te najavio sve "demokratske vidove borbe".

Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović je ukazao na važnost saradnje zastupnika i rukovodstva entitetskog parlamenta.

- Jadna je ona skupština koja se oslanja samo na amandmane, članove, ako nema razumijevanja i zajedničkog cilja. Mi smo prije svega zakonodavni organ - istakao je Čubrilović.

Srđan Mazalica (SNSD) je rekao da se tokom sjednica skupštine RS-a imao priliku vidjeti rijaliti, da zastupnici sve manje čitaju materijale i da se sve manje bave zakonima.

- Ovo mi je treći mandat u NSRS-u, imao sam se priliku svega nagledati, ali sam uvjeren da ovaj NSRS zaslužuje više - rekao je Mazalica.

Iznio je mišljenje da rukovodstvo skupštine RS-a "previše ulazi u diskusiju sa zastupnicima, a propušta priliku da im izrekne mjere".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.