open-navfaktor-logo
search
Posjeta BiH
Waitzu i Francu uručeni Principi za izmjene Ustava BiH: Prenijeti poruke Parlamentu EU
Predstavnici Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Srpskog građanskog vijeća (SGV), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) i Foruma parlamentaraca BiH 1990 susreli su se sa zastupnicima Parlamenta Evropske unije Tomasom Waitzom i Romeom Franzom.
12.12.2021. u 14:10
get url
text
Emir Zlatar, Miro Lazović, Thomas Waitz i Romeo Franz

EU parlamentarcima, s kojima su se susreli Miro Lazović i Emir Zlatar,  prezentirani su Principi za izmjene Ustava BiH koje su usaglasile nevladine organizacije, a koje je do sada podržalo više od 50.000 građana Bosne i Hercegovine putem aplikacije www.izmjeneustava.com.

Waitzu i Franzu je rečeno da je ovo trenutno najsnažnija i najjasnija građanska inicijativa koja bi se trebala čuti u Evropskom parlamentu, "jer građane BiH niko od 1. marta 1992. godine nikada niko nije pitao niti anketirao kakvu oni državu i društvo žele, a sasvim je jasno da apsolutna većina građana BiH, iz svih etničkih skupina, manjinskih naroda i ostalih želi BiH u euroatlanskim integracijama".

VEZANI TEKST - Principe za izmjene Ustava BiH do sada podržalo blizu 50.000 građana

- Stoga se postavlja jasno pitanje zašto EU Parlament, kao najznačajniji organ moderne demokratske Evrope, ne insistira na tome da se omogući izjašnjenje građanima cijele BiH, o strateškim pravcima budućnosti Bosne i Hercegovine. Stiče se dojam da država BiH, uz blagonaklonost vladajućih struktura u EU, postoji tu radi političkih moćnika i političkih zvaničnika, a ne radi svojih građana - navodi se u saopćenju četiri nevladine organizacije.

Predstavnici organizacija su zamolili Waitza i Franza da u Evropskom parlamentu javno upute i otvorena pitanja međunarodnim predstavnicima, prije svih čelnim ljudima Evropskog parlamenta i Komiteta ministara EU, koje su ove organizacije već dostavile i visokom predstavniku Christianu Schmidtu, kao i ambasadoru EU u BiH Johannu Sattleru.

- Nažalost, još se niko nije udostojio dostaviti odgovore koji su jako važni za aktuelne procese u kojima se Bosna i Hercegovina nalazi, a što pobuđuje sumnju u dobronamjernost prema pluralnoj Bosni i Hercegovini kao državi ravnopravnih građana i naroda na cijeloj njenoj teritoriji - ističe se u saopćenju.

Parlamentarci Waitz i Franz izrazili su snažnu podršku i opredjeljenje da je Bosni i Hercegovini mjesto u Evropskoj uniji i prihvatli molbu da se Principi i Otvorena pitanja javno prezentiraju u institucijama Evropske unije.

Lazović i Zlatar podcrtali su pitanje i kako je moguće da predstavnici EU koji dolaze kao pregovarači u BiH pristaju da se aktuelni pregovori vode pod očiglednim pritiscima na one koji BiH žele vidjeti u EU, te kako je moguće da se uopće pregovara sa političkim liderima iz BiH koji se protive negiranju genocida i koji ne priznaju presude međunarodnih i domaćih sudova.

VEZANI TEKST - Franz i Waitz dolaze u BiH zbog smirivanja trenutne političke situacije

- Okolnosti, prijetnje i politike koje u BiH provode prije svih lider SNSD-a uz podršku HDZ-a, uz punu logističku i stratešku pomoć Srbije i Hrvatske, apsolutno su protiv svih evropskih pravnih i demokratskih stečevina, te se stiče dojam da EU izdaje vlastite principe o temeljnim ljudskih pravima i slobodama u Bosni i Hercegovini, što će u budućnosti predstavljati veliki problem i za samu EU - navodi se u saopćenju.

Romeo Franz, predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, i Thomas Waitz, član delegacije i dopredsjedavajući Evropske stranke zelenih, u Sarajevu borave, kako je najavljeno, od 11. do 13. decembra.

Predviđen je susret sa zastupnicima državnog parlamenta, članovima Predsjedništva BiH i predstavnicima civilnog društva.

Zasad je stigla najava, iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, da će se Franz i Waitz sutra sastati s članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.