open-navfaktor-logo
search
Kultura sjećanja
Za "Marš mira" do sada prijavljeno oko 1.400 osoba: U koloni će biti veliki broj mladih
AUTOR: Anadolija
18.06.2024. u 10:29
get url
text
Do sada je oko 1.400 osoba prijavljeno za ovogodišnji "Marš mira", trodnevno pješačenje u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, a koji simbolizuje čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja onoga što se u ljeto 1995. godine dogodilo u Srebrenici i okolini.
- Pripreme za "Marš mira" ove godine teku po našem planu i programu kojeg smo usvojili. Prijave učesnika odvijaju se očekivanom dinamikom. Do sada imamo prijavljeno više od 80 organizovanih grupa. Naime, prijavljeno je oko 1.400 osoba - kazao je Suljo Čakanović, predsjednik Pododbora za "Marš mira" koji trenutno obilazi trasu na planini Udrč.
Zadovoljan je stanjem na trasi "Marša mira" na kojoj se trenutno nalazi imajući u vidu nevrijeme koje je pogodilo to područje u proteklom periodu.
- Šta nas dalje čeka, vidjet ćemo, vjerovatno ima drveća na trasi. Prije nekoliko dana smo obišli trasu Buljim i Buljimski potoci. Tamo smo vidjeli da imamo veliki broj drveća na putu koje moramo ukloniti do 7. jula kako bi trasa "Marša mira" bila prohodna i sigurna - rekao je Čakanović za Anadoliju.
FOTO: Anadolija
"Marš mira" je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija" u Srebrenici iz jula 1995. godine.
- Imamo prijave iz Holandije, Slovenije, Turske, Njemačke, Austrije. Dakle, iz većine evropskih zemalja imamo prijavljene grupe. Međutim, nije to još završeno, prijave i dalje traju. Imamo i mnogo prijava iz mnogih mjesta u Bosni i Hercegovini. Tu su grupe koje su s nama svake godine, ali ima i novih - kazao je Čakanović.
Prema njegovim riječima, ove godine imaju i prijavljene nove grupe, uglavnom su to školska djeca.
- Pedagoški zavod će u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja Kantona Sarajevo ove godine svoje srednjoškolce da povedu na "Marš mira", njih 70-80. Očekujemo da će na ovom "Maršu mira" biti puno djece i mladih ljudi. Očekujemo da će ove godine biti oko 5.000 učesnika - istakao je Čakanović.
Izrazio je zadovoljstvo interesovanjem mladih ljudi za "Marš mira" jer na taj način imaju priliku da vide trasu kojom su se kretali Srebreničani u julu 1995. godine i čuju priče preživjelih.
"Marš mira" ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida.
Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe BiH, do sada je identifikovano i porodice su dale saglasnost za ukop 11 žrtava genocida na kolektivnoj dženazi 11. jula u Potočarima.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.