open-navfaktor-logo
search
Drugostepena presuda
Za novac "sređivala" oslobađajuće presude: Sutkinji Melisi Kovačević povećana zatvorska kazna
Kantonalni sud u Zenici uvažio je žalbu zeničkog Kantonalnog tužilaštva, te preinačio prvostepenu presudu kojom je sutkinja Općinskog suda u Zenici Melisa Kovačević bila osuđena na jedinstvenu kaznu od godinu zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, primanje dara, te primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem. 
18.01.2022. u 09:43
get url
text

Presudom kantonalnog suda, njoj je za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja izrečena kazna od 10 mjeseci, za produženo krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi godinu i sedam mjeseci zatvora, a za primanje nagrade ili drugih oblika koristi godinu i dva mjeseca, pa joj je izrečena jedinstvena kazna od tri i po godine zatvora. 

U ostalom dijelu prvostepena presuda se potvrđuje.

Podsjetimo, prvostepenom presudom Općinskog suda u kaknju, pored zatvorske kazne, Kovačević je obavezana na plaćanje troškova krivičnog postupka u iznosu od 200 KM, te joj je izrečena mjra zabrane obavljanja funkcije sudije u trajanju od pet godina,  te oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

VEZANI TEKST - Potvrđeno iz Suda: U akciji "Kameleon" uhapšena sutkinja Melisa Kovačević

Melisa Kovačević, 58-godišnja sutkinja Općinskog suda u Zenici u kojem je vodila krivične predmete, uhapšena je u martu 2020. godine na radnom mjestu.

Uhapsili su je pripadnici Federalne uprave policije uz asistenciju i tehničku podršku Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Njeno hapšenje je uslijedilo kao rezultat istražnih radnji i višemjesečnog rada u akciji kodnog naziva "Kameleon".

- Sumnjiči se da je u svojstvu sudije navedenog suda, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, posredovala prilikom donošenja oslobađajućih sudskih presuda, za koje usluge je primala novac, darove i druge oblike koristi. U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po naredbi Općinskog suda u Zenici, izvršen je pretres službene prostorije koju koristi osumnjičena, kojom prilikom su pronađeni predmeti i dokumentacija koja je tražena naredbom Suda, a obavljen je i pretres stambenih prostorija koje ona koristi - navedeno je tada iz FUP-a.

VEZANI TEKST - Cjenkanje za pravdu: Sutkinja za oslobađajuću presudu tražila 1.500, ali pristajala i na 500 KM

Kako je nakon hapšenja i optuženja sutkinje Kovačević pisao Centar za istraživačko novinarstvo, par stotina maraka mita je bilo dovoljno Kovačević da oslobodi odgovornosti Ivicu Ćurića, bivšeg ministra u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Suđeno mu je za nezakonito zapošljavanje.

To nije jedini put da je sutkinja Kovačević uzimala novac od optuženih. Početkom 2020. je od njih petorice tražila novac za pogodovanje u suđenju, a 2018. je dobila oprost duga za davanje povlaštene informacije.

Ovo je detaljno opisano u optužnici Kantonalnog tužilaštva ZDK koje joj je na teret stavilo uzimanje 4.772 KM mita. Tužilaštvo je navelo da se sutkinja cjenkala za pravdu − tražila je više novca, ali je prihvatala i manje.

Kovačević je na suđenju na Općinskom sudu u Kaknju rekla da nije kriva: "Ne, nikad u životu!"

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.