open-navfaktor-logo
search
Brendiranje turizma
Za projekte okoliša i turizma 5,7 miliona KM, od toga za promo materijal 250.000 KM
Za podršku turističko-ugostiteljskih manifestacija koje imaju značaj za domaći turizam planirano 300.000 KM.
AUTOR: Faktor
30.04.2024. u 16:00
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vlada Federacije BiH danas je na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma donijela tri odluke o usvajanju programa utroška sredstava u ukupnom iznosu od 5.750.000 KM, od toga se dvije odnose na razvoj turizma u Federaciji u ukupnom iznosu od četiri miliona KM.
Prvom odlukom usvojen je Program utroška sredstava Kapitalnih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima - Transfer za razvoj turizma u Federaciji BiH u iznosu od 2.000.000 KM. Od toga je 1.600.000 KM namijenjen za sufinansiranje programa izgradnje infrastrukture za poboljšanje turističke ponude i specifičnosti razvoja turističkih destinacija.
Sa 200.000 KM sufinansirat će se podrška projektima u funkciji razvoja održivog turizma, na destinacijama od šireg prirodnog i kulturno-historijskog značaja za Federaciju BiH - radovi na rekonstrukciji, sanaciji i unapređenju objekata i lokaliteta, te izrada projektne dokumentacije za navedene aktivnosti. Također, 200.000 KM planirano je za sufinansiranje podrške projektima za nabavku sredstava za rad u svrhu promocije specifičnih oblika turizma.
Druga odluka se odnosi na Program utroška sredstava Tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima - Transfer za razvoj turizma u Federaciji BiH u iznosu od 2.000.000 KM. Ova odluka uključuje Program podrške turističko-ugostiteljskim manifestacijama koje imaju internacionalni značaj za Federaciju BiH u iznosu od 700.000 KM,
Program podrške turističko-ugostiteljskim manifestacijama koje imaju značaj za domaći/lokalni turizam u iznosu od 300.000 KM, zatim Program podrške konkurentnosti turističke i ugostiteljske djelatnosti kroz sufinansiranje specifičnog turizma - ruralnog i autohtonih ugostiteljskih djelatnosti u gradovima i u selima sa 500.000 KM (kroz edukaciju, izradu projektne dokumentacije, tekuće održavanje, prilagođavanje objekata ekološki prihvatljivijim standardima, troškove usluga tekućeg održavanja objekta, nabavku i plasiranje autohtone ponude pića i hrane).
Za sufinansiranje promotivnog materijala iz oblasti turizma kroz brendiranje pojedinih mjesta, događaja (kampanje) i proizvoda u svrhu jačanja turističke ponude predviđeno je 250.000 KM, a isti iznos i za sufinansiranje video promocije i brendiranje turizma Federacije BiH.
Treća današnja odluka odnosi se na Akcioni plan Strategije okoliša u ukupnom iznosu od 1.750.000 KM. Predlagač je pojasnio da se ova sredstva odnose na finansiranje projekata u oblasti upravljanja otpadom i zaštite prirode kako bi se unaprijedilo stanje u ovim komponentama zaštite okoliša.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.