open-navfaktor-logo
search
Suverenitet BiH
Zašto je Brčko kost u grlu Dodiku kojeg opozicija krivi što Distrikt nije dio antidržavnog zakona o VSTV-u RS-a
Tokom rasprave o anntidržavnom Nacrtu zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću bh. entiteta Republika Srpska u Narodnoj skupštini mogle su se čuti i zamjerke, u prvom redu opozicionih zastupnika, kako predloženi dokument ne obuhvata i Brčko Distrikt.
11.02.2022. u 20:31
get url
text

VEZANI TEKST - Francuski general u NATO-u po notama Dodika: Nema sigurnosne prijetnje Brčko distriktu, mediji prave predstavu

Iz njihovih izlaganja neupećen bi pomislio kao da je Distrikt uknjižen kao dio RS-a? Brčko Distrikt je "kost u grlu" srpskih nacionalista i razlog zašto je RS "cijela iz dva dijela". U Brčkom su tokom agresije na BiH počinjeni brojni ratni zločini, a upravnik zloglasnog logora Luka u kojem su mučeni i ubijani Bošnjaci i Hrvati Goran Jelisić osuđen je 40 godina zatvora.

Uprkos tome ili baš zbog toga, vladajuća garnitura u Banjoj Luci predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata i njegovim čelnikom Miloradom Dodikom ponaša se kao da je osvojila Brčko Distrikt, koji je odlukom Međunarodnog arbitražnog tribunala uspostavljen je 8. marta 2000. godine.  

U januaru, kada se banjalučka svita obrela u Brčkom, a sve zbog obilježavanja neustavnog "dana RS-a", održali su svečanu akademiju, posjetili izložbu posvećenu kontroverznom nobelovcu, austrijskom književniku Peteru Handkeu, u javnosti poznatom po negiranju genocida u Srebrenici.

- Bosna i Hercegovina nema budućnost - kazao je Dodik tom prilikom u Brčkom.

VEZANI TEKST - SDA: OHR, supervizor i Arbitražni tribunal moraju ostati garant stabilnosti Brčko Distrikta

Sve je to pratio uobičajeni nacionalističko-šovinistički folklor u Brčkom, uništen je i grafit posvećen žrtvama srebreničkog genocida na mezarju gdje su ukopane civilne žrtve rata. 

Brčko Distrikt, u skladu sa amandmanom I na Ustav BiH, postoji pod suverenitetom BiH i spada pod nadležnosti institucija države, kao i da je zaštita statusa i ovlaštenja Distrikta u ingerenciji Ustavnog suda BiH. Distrikt je sastavni dio ustavnog poretka BiH. Prije 16 godina tadašnja supervizorica za Brčko Susan Johnson ukinula je međuentitetsku liniju razgraničenja na području Brčkog. 

- Shodno stavu 39 Konačne odluke, međuentitetska granica prestaje da ima pravni značaj na području Brčko distrikta BiH te da ubuduće ijedan postupak bilo kog od entiteta ili bilo koje institucije koja je sastavni dio istih..., neće imati nikakvo pravno dejstvo u Distriktu ili bilo kom dijelu istog - navedeno je u toj odluci.

VEZANI TEKST - Brčko distrikt nakon 9. januara: Zapaljiva retorika mogla se čuti i danas

Polovinom prošle godine Ustavni sud BiH donio je odluku kojom se ograničavaju podnosioci apelacija po pitanjima u vezi s amandmanom I na Ustav BiH. Tada su se oglasili iz Stranke demokratske akcije.

- Jasno je da, u ovom trenutku, de facto ne postoji domaći instrument zaštite Distrikta. Zbog toga OHR, supervizor za Brčko Distrikt i Arbitražni tribunal moraju ostati garant stabilnosti i održivosti Distrikta, njegovog statusa i ovlaštenja - saopćili su tada iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.