open-navfaktor-logo
search
Prosperitetna BiH
SDA: OHR, supervizor i Arbitražni tribunal moraju ostati garant stabilnosti Brčko Distrikta
Pozdravljamo čvrsto opredjeljenje Vlade Brčko Distrikta na čelu sa gradonačelnikom Esedom Kadrićem, Skupštine Brčko Distrikta, te cjelokupne institucionalne strukture Brčko Distrikta da nastave reformske procese na unapređenju dobre vladavine, infrastrukturnog razvoja i poslovnog okruženja, a sve u cilju stabilnog i prosperitetnog Brčkog, a time i stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine, navode iz Stranke demokratske akcije. 
26.05.2021. u 14:49
get url
text

- Podrška međunarodnih partnera domaćim institucijama vlasti, a naročito intenzivan angažman supervizora za Brčko Distrikt i Ureda visokog predstavnika (OHR), važan je elemenat do sada postignutog uspjeha u Brčkom i to je jedan od primjera pozitivnog doprinosa međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini - kažu iz ove stranke, te dodaju:

- Intenzivan angažman međunarodne zajednice, predvođene OHR-om, je garant reformskih procesa u Brčko Distriktu, ali i njegove stabilnosti i održivosti, naročito u svjetlu prijetnji suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, osporavanju njenih nadležnosti i institucija, te nepoštivanju njihovih odluka.

Podsjećaju da Brčko Distrikt, u skladu sa amandmanom I na Ustav BiH, postoji pod suverenitetom Bosne i Hercegovine i spada pod nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine, kao i da je zaštita statusa i ovlaštenja Distrikta u ingerenciji Ustavnog suda BiH. 

- Svako osporavanje državnih nadležnosti, uključujući osporavanje nadležnosti prenesenih na državu u skladu sa Ustavom BiH i zahtjeve za njihov povrat na entitetski nivo, te svako osporavanje državnih institucija i njihovih odluka, a naročito osporavanje Ustavnog suda BiH i nepoštivanje njegovih konačnih i obavezujućih odluka, dovodi u pitanje stabilnost i pravnu poziciju Distrikta.

Da takvih pokušaja ima, svjedoči kontinuirano obilježavanje neustavnog "dana entiteta RS" u Brčkom, koje se ove godine organiziralo na temelju akata i uz angažman institucija ovog bosanskohercegovačkog entiteta -  navode.

Također istiuču da, "imajući u vidu nedavnu odluku Ustavnog suda BiH, kojom se ograničavaju podnosioci apelacija po pitanjima vezanim za amandman I na Ustav BiH, jasno je da, u ovom trenutku, de facto ne postoji domaći instrument zaštite Distrikta". 

- Zbog toga OHR, supervizor za Brčko Distrikt i Arbitražni tribunal moraju ostati garant stabilnosti i održivosti Distrikta, njegovog statusa i ovlaštenja - ističu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.