open-navfaktor-logo
search
Dijalog je obaveza
Zašto je mitropolit Hrizostom istupio iz Međureligijskog vijeća BiH, šta o svemu kaže Nedžad ef. Grabus
Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini je 26. januara ove godine dobilo dopis od mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma u kojem je o obavijestio članove Skupštine Vijeća od 31. januara 2023. godine prekida članstvo u radu Međureligijskog vijeća, izjavio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad ef. Grabus, predsjedavajući Skupštine Međureligijskog vijeća.
03.02.2023. u 17:25
get url
text

VEZANI TEKST - IZBiH: Imam iz Kozarca je iznio lični stav, a čiji stav iznosi RTRS kad cijeli narod naziva "potomcima turskih okupatora"?

Međureligijsko vijeće je organiziralo vanrednu sjednicu Skupštine 30. januara, kojoj su prisustvovali svi članovi osim Hrizostoma.  

- Članovi Skupštine usvojili su zaključak da je pitanje navedeno u dopisu kojeg je uputio mitropolit g. Hrizostom nisu direktno u vezi s djelovanjem Međureligijskog vijeća u BiH, da je dijalog moralna obaveza te da Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini nastavlja djelovati na dobrobit svih vjernika i svih religija u BiH. Jedan od zaključaka je i da će Međureligijsko vijeće uputiti dopis sjedišta Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, Nj.E. patrijarhu Porfiriju i zamoliti tumačenje da li je navedeno istupanje mitorpolita g. Hrizostoma stav mitropolita ili Srpske pravoslavne crkve u cjelini. Do danas nismo htjeli istupati u javnost, ali zarad flagrantnog kršenja kodeksa o vođenju međureligijskog dijaloga, dužni smo o ovome obavijestiti javnost – izjavio je sarajevski muftija. 

Vijeće muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na sjednici održanoj 1. februara u Brčkom, zbog mitropolitovog oslovljavanja muslimana muhamedancima u pismu upućenom Skupštini MRV-a, donijelo je odluku da u vezi s ovim pitanjima neće sarađivati ​​sa g. Hrizostomom.

- Oslovljavanje muslimana muhamedancima je uvreda svih vjernika i vjernica muslimana - ističe muftija sarajevski prof.dr. Nedžad ef. Grabus. 

Mitropolit Hrizostom je obavijestio danas članove Skupštine Međureligijskog vijeća u BiH da sa 31. januarom prekida članstvo u postojanju i radu Vijeća sve dok Vijeće ne "ozdravi". O odluci Vijeća muftija, o tome da je muslimane oslovljavao muhamedancima kao i odluci MRV-a mitroplit nije u svom saopćenju napisao niti jednu riječ, ali je naveo šest razloga zbog kojih nije više član MRV-a. 

Mitropolit je istakao šest razloga za ovu svoju odluku, ističući kao prvi "zavjetno" ćutanje Međureligijskog vijeća u BiH na nedavne događaje u Sarajevu kada je napadnuta lična imovina građana Srbije i probušene gume na vozilima tih ljudi koji su kao turisti došli u Sarajevo, a sve to je podsjetilo na osamdesete i devedesete godine prošlog stoljeća. 

VEZANI TEKST - Šta je svetosavlje i kakve veze ono ima sa Rastkom Nemanjićem, ko ga je vezivao za fašiste i Hitlera?

Kao drugi razlog za svoju odluku, naveo je slučaj "neonacističkih i šovinističkih napada na roditelje djece sportista iz Srbije, te skandiranje pred djecom i sa djecom "ubij Srbina" 14. januara, što je potreslo i zaprepastilo kako cijelu srpsku javnost, tako i objektivnu javnost u Federaciji BiH i šire".

Kao treći razlog, naveoje  da je neprimjereno direktno i indirektno uplitanje članica Međureligijskog vijeća u izborne i pravosudne procese u BiH, a posebno o pitanju imovine.

Kao četvrti razlog, napomenuo je stravične riječi na zvaničnim hudbama vjerskih službenika Islamske zajednice, a što je vidljivo na javnim portalima, na koje Međureligijsko vijeće opet "zavjetno" ćuti.

On je kao peti razlog naveo slučaj dječaka iz Krajine kod Cazina od 10-12 i više godina koji organizovano u koloni nose ratne zastave, uzvikuju ratne pokliče i kliču "Ubij Srbina".

Kao šesti razlog, mitropolit Hrizostom je naveo moralne i principijelne vrijednosti, ističući da veoma žali zbog ovakvog primoranog razlaza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.