open-navfaktor-logo
search
Pripreme traju
Zašto je NES odustao od zajedničkog nastupa na izborima u KS i šta su dogovorile SDA, SBiH i DF?
AUTOR: Am. S.
15.05.2024. u 13:18
get url
text
Sarajevo
Sarajevo
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine raspisala je Lokalne izbore za 6. oktobar ove godine. Sve stranke uveliko su počele pripreme, ali pregovori još traju, a većina kandidata se, za sada, samo nagađa.
U Kantonu Sarajevo, Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) već neko vrijeme dogovaraju zajedničke kandidate za sve općine na lokalnim izborima. Zajedničkom nastupu na Lokalnim izborima neće im se pridružiti Narodni evropski savez (NES), saopćeno je jučer nakon sastanka.
Muamer Bandić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjednik Kluba SBiH, nije bio na jučerašnjem sastanku, ali je za Faktor naveo kako je mišljenja da treba podržati onoga za koga utvrde da je najbolji kandidat.
- Dakle, moj je stav da politikama stranaka Trojke treba doći kraj. Ovo su politike koje bih ja podržao u smislu da su u mogućnosti da daju odgovor na trenutne pojave u kojima se očito stranke Trojke ne snalaze, na svim nivoima vlasti.
Pošto su izbori jedini demokratski način i prvi termin je sad na Lokalnim izborima, mislim da se obavezno moraju naći najbolji kandidati za sve jedinice lokalne samouprave te da ih treba podržati kako stranke Trojke ne bi imale mogućnost ovakvog političkog predstavljanja – naveo je Bandić.
Pojasnio je kako nije bio na jučerašnjem sastanku te da nije upoznat dokle su stigli pregovori, ali ističe kako će se nastaviti sa razgovorom.
Predsjednik KO DF-a Sarajevo Albin Zuhrić nije želio komentirati bilo šta u vezi s pregovorima.
Međutim, predsjednik KO SDA Sarajevo Faruk Kapidžić rekao je kako se pregovori nastavljaju.
- NES je bio, nije se uklopio u priču i izašao je. Ostaje tu za neku saradnju buduću, ali u okviru ovog sporazuma ostaje kako je i počelo. Iduće sedmice će vjerovatno biti definisano sve – kazao je on.
Dodao je kako razlog o istupanju NES-a iz daljih pregovora nisu kandidati.
- Mi smo imali stav da one općine koje imamo i branimo. To je pet općina. Mi nismo uopće ulazili u priču tih načelnika i tih pozicija. SDA ima četiri i SBiH jednu. To je bila postavka priče, osnova je bila odbrana tih pozicija, a oni su de facto jedinog ozbiljnijeg načelnika imali u Starom Gradu. Kako se nisu u to uklopili, oni su se zahvalili i ostalo je da se vidi saradnje i tako, nevezano za ovaj sporazum – rekao je Kapidžić.
Ove tri stranke (SDA, SBiH i DF) će najvjerovatnije, prema riječima Kapidžića, iduće sedmice napraviti sporazum.
- Nije to koalicija. Ovo je tačno i precizno sporazum o zajedničkom nastupu na izborima u sferi načelnika. Ove tri stranke se štite tako što neće slati jedni na druge načelnike. Načelnici će biti određeni ovim sporazumom i tako se podižu stranke. Što se tiče općinskih vijeća, svaka stranka ide u svoju utrku. Nakon izbora, ako se postigne rezultat, onda se formira priča o nastupu – pojasnio nam je predsjednik KO SDA Sarajevo.
Da li ove tri stranke planiraju zajednički nastup i u ostalim kantonima, pokušali smo saznati od generalnog sekretara Demokratske fronte Dženana Đonlagića.
- Kako se radi o lokalnim izborima, priču o nastupu za načelnike i vijeća vode sve naše kantonalne organizacije u saradnji sa općinskim i gradskim odborima. Kada dobijemo prijedloge sa terena, konačne odluke će biti potvrđene na Predsjedništvu DF-a i to u skladu sa rokovima koje je propisao CIKBiH – kazao nam je Đonlagić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.