open-navfaktor-logo
search
Nečista savjest
Zašto se Dodik i Vučić plaše nove rezolucije o Srebrenici?
Iz RS-a se poručuje kako se pojavom takvog dokumenta rizikuje i "opstanak BiH"
Autor: A. Drinjaković
12.03.2024. u 21:04
get url
text
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
Alarmi u Banjoj Luci i Beogradu upaljeni su istovremeno nakon što se u javnosti pojavila informacija, zasad zvanično nepotvrđena, da bi se uskoro u Ujedinjenim nacijama mogla naći nova rezolucija o genocidu nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine.
Prema informacijama medija iz Beograda, podnosilac tog dokumenta trebao bi navodno biti Zlatko Lagumdžija, ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u.
Politički predstavnici Srba iz RS-a, predvođeni čelnikom manjeg bh. entiteta Miloradom Dodikom, poručuju kako se time rizikuje "opstanak BiH".
Jedan od Dodikovih šefova, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je "nema dokaze za to, vidjet ćemo šta će da bude i u skladu sa tim ćemo reagovati".
Istovremeno je krenulo koordinisano negiranje genocida iz Banje Luke i Beograda, priča o zločinu, prebrojavanju žrtava...
Muči ih nečista savjest, ali i eventualna mogućnost da genocid u Srebrenici i razmatranje nove rezolucije ponovo bude u epicentru interesa svjetske javnosti. Ispuhao bi kao balon od sapunice Vučićev narativ o Srbiji kao faktoru stabilnosti na Balkanu, rezolucija bi mogla podsjetiti svjetsku javnost da se Beograd nije odrekao krvavog, zločinačkog naslijeđa još od Slobodana Miloševića.
- Logično da će se oni koji negiraju počinjeni, dokazani, presuđeni genocid i veličaju počinioce genocida buniti kod svakog širenja istine o njemu.
- Moralna i svaka druga obaveza UN-a je da usvoje jednu ovakvu rezoluciju imajući u vidu da je genocid počinjen nad stanovnicima Sigurne zone UN Srebrenica – kaže za Faktor Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a.
Oni koji su protiv jedne ovakve rezolucije mogu se smatrati sljedbenicima onih koji su počinili genocid nad Bošnjacima sigurne zone UN Srebrenica, smatra on.
- Odsustvo katarze unutar političkih predstavnika naroda iz kojeg potiču presuđeni za počinjeni genocid nad Bošnjacima predstavlja dugotrajnu prijetnju miru i stabilnosti.
Usvajanje rezolucije o genocidu nad stanovnicima Sigurne zone UN Srebrenica kojeg su počinili vojska i djelovi policije bosanskih Srba bio bi veliki doprinos širenju istine – istakao je Salkić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.