open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnici HDZ-a uputili Rezoluciju: Osuđuju unitarističke, separatističke politike i nasrtaje na legitimno predstavljanje
Klub zastupnika HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uputio je prijedlog "Rezolucije o zaštiti Ustava BiH, Ustava FBiH, međunarodnih sporazuma i pripadajućih Aneksa te provedbi presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava". 
21.12.2021. u 10:22
get url
text

Traže da ova rezolucija bude uvrštena u dnevni red današnje redovne sjednice Zastupničkog doma.

VEZANI TEKST - Nije održan sastanak o deblokadi FBiH jer se mnogi predstavnici stranaka nisu pojavili

Pojašnjavajući razloge u tekstu rezolucije, iz ovog kuba su naveli da je "u okolnostima najveće političke krize u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina, naša dužnost i obaveza da štitimo ustavni poredak i institucije Federacije BiH", te da su "potreba za dijalogom i preuzimanjem političke odgovornosti dva ključna rješenja kojima istinski možemo prevladati sve izazove u kojima se neminovno već sada nalazimo".

- Smatrajući kako Bosna i Hercegovina, odnosno Federacija BiH, ulazi u proces destabilizacije, a pitanje reforme izbornog zakonodavstva i rješavanje najveće postdejtonske političke krize je opstruirano s različitih strana, Klub HDZ BiH – HNS podnio je prijedlog Rezolucije - naveli su.

Tekst rezolucije koju je Klub HDZ-a predložio glasi:

- Zastupnički dom Parlamenta FBiH poziva sve političke subjekte da poštuju Ustav BiH, Ustav FBiH, presude Ustavnog suda BIH i presude Evropskog suda za ljudska prava koje se međusobno ne isključuju jer retorika prijetnji, straha i sukoba kojoj svakodnevno svjedočimo je apsolutno neprihvatljiva i ovim putem je oštro osuđujemo. Samo nastavak dijaloga može doprinijeti rješavanju političke krize.

Zastupnički dom poziva sve političke stranke u BiH da preuzmu političku odgovornost, te ulože maksimalne napore s ciljem nastavka pregovora o izmjenama Izbornog zakona jer je to jedini put koji vodi deblokiranju državnih i federalnih institucija i nastavak euroatlantskog puta BiH.

VEZANI TEKST - Tako je Čović obećao: Promjene Ustava i Izbornog zakona želimo iskoristiti da dobijemo svoj entitet

Osuđujemo sve unitarističke i separatističke politike koje razgrađuju Dejtonski mirovni sporazum i dovode u pitanje konstitutivnost naroda jer smatramo da iznošenje maksimalističkih zahtjeva i težnje za radikalnim promjenama Ustava samo dovode do daljnjeg produbljivanja političke krize.

Konstitutivnost triju naroda i njihovo legitimno predstavljanje je temelj Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma. Bilo kakvi pokušaji derogiranja konstitutivnosti koju je upravo Ustavni sud BiH označio kao natkrovljujućim načelom, kao i nasrtaji na legitimno političko predstavljanje, znače rušenje ustavnog poretka BiH i Dejtonskog sporazuma. Sve anomalije političkog sustava koje se reflektiraju kroz diskriminaciju i političku majorizaciju moraju biti otklonjene i usklađene kroz reformu izbornog zakonodavstva - piše u Rezoluciji. 

U posljednjoj njenoj tački navedeno je da Zastupnički dom poziva i podsjeća sve političke subjekte u BiH da štite i provode preambulu Ustava BiH koja garantuje temeljna ljudska prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.