- Nisu se pojavili predstavnici SDP, DF, NS, NIP, tako da su današnji razgovori propali a trebalo se nastaviti razgovarati o deblokadi Federaciji, izmjenama Ustava FBiH - kazao nam je naš sagovornik.

Naime, zbog opstrukcija HDZ-a u Federaciji do danas nisu provedeni rezultati izbora iz 2018. godine, pa samim tim još nisu predloženi kandidati za novog predsjednika i potpredsjednike FBiH, niti je imenovana nova Vlada Federacije BiH.

Podsjećamo, prvi sastanak predstavnika klubova održan je 10. decembra, a kojem su prisustvovali predstavnici Delegacije Evropske unije i Ambasade SAD u BiH. Posljednji je održan 15. decembra ali bez konkretnih zaključaka.

VEZANI TEKST - Kratina: Sastanak o deblokadi FBiH trajao tri sata, HDZ, NiP, SBB i NS nisu ni dostavili prijedloge

Na ranijim sastancima je rečeno kako je za deblokadu Federacije neophodno izmijeniti Ustav FBiH.

- U skladu sa saopćenjem koje smo kao zvanični stav Demokratske fronte prezentirali javnosti nemoguće je van tog konteksta posmatrati i danas, ranije planiran sastanak u Parlamentu FBiH. Potpuno je neprimjereno održavati sastanke koji se svode na razgovore o deblokadama Federacije i izmjenama Izbornog zakona u situaciji kada imamo na sceni blokirane institucije države a nakon usvojenih protuustavnih i antidejtonskih zaključaka od poslanika NSRS, eskalaciju političke krize i podstrekavanje na rušenje ustavnopravnog poretka - navela nam je Alma Kratina, predsjednica Kluba delegata DF u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.