open-navfaktor-logo
search
Slijedi glasanje
Zastupnici NSRS-a predložili zaključke u vezi s izvještajem o Srebrenici: "Termin genocid netačan i trajno se odbacuje"
AUTOR: Autor: B. S.
18.04.2024. u 15:03
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Zastupnici Narodne skupštine RS-a predložili su danas 13 zaključaka, a u vezi s izvještajem tzv. nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine. Po okončanju ove tačke dnevnog reda na današnjoj posebnoj sjednici, o zaključcima će glasati zastupnici.
U nastavku donosimo predložene zaključke:
1. Narodna skupština RS-a se upoznala sa zaključnim izvještajem tzv. nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine (u daljem tekstu: Izvještaj Komisije)
2. Narodna skupština konstatuje da će izvještaj Komisije doprinijeti objektivnom i nepristrasnom sagledavanju stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji i posebno ističe činjenicu da je Komisija radila u potpuno neutralnim uvjetima bez bilo kakvih zahtjeva ili nametanja od institucija RS-a ili pak bilo kakvih političkih zahjteva.
3. NSRS je uvjeren da će jedino cjelovito i istinito sagledavanje ratnih događaja u srebreničkoj regiji, ali i u cijeloj BiH, doprinijeti jačanju povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija.
4. NSRS izražava svoj pijetet prema žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH, osuđuje ratne zločine počinjene na svim stranama.
5. Narodna skupština odbacuje izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen u Banjoj Luci juna 2004. godine i 15. oktobra 2004. godine i smatra ga netačnim, tendecioznim, spekulativnim, politički nametnutim od visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, sačinjenim neobjektivno i zlonamjerno protiv Srba i Republike Srpske.
6. Narodna skupština ukazuje na činjenicu da je u izvještaju Komisije utvrđeno da je u periodu od 1992. do 1995. godine, kao posljedica etničkog čišćenja srpskog naroda, ubijeno i stradalo više od 2.650 civila, zarobljenih vojnika i pripadnika seoskih straža.
7. Narodna skupština podržava stavove iznesene u zaključcima izvještaja Komisije, te potvrđuje da je termin "genocid" za Srebrenicu netačan i da se ne može prihvatiti i Narodna skupština tu kvalifikaciju trajno odbacuje imajući u vidu da je minimalan broj pripadnika muslimanskih snaga / ratnih zarobljenika, zarobljenih i pogubljenih, između 1.500 i 2.000, a maksimalan do 3.000.
8. Osuđujemo i smatramo aposlutno nedopustivim i neprihvatljivim postupke ambasadora Zlatka Lagumdžije, stalnog predstavnika BiH pri Ujedinjenim nacijama, koji su usmjereni na pripremu i dostavljanje Prijedloga rezolucije o "genocidu" u Srebrenici Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, bez konsultacija i saglasnosti institucija BiH, entiteta i konstitutivnih naroda, s ciljem demonizacije Republike Srpske i srpskog naroda kao genocidnog, te tražimo da srpski član Predsjedništva BiH pokrene proceduru u Predsjedništvu BiH za razrješenje ambasadora Zlatka Lagumdžije, jer ga RS i srpski narod odbacuju kao ambasadora BiH.
9. Narodna skupština konstatuje da je mehanizam vanjske politike BiH urušen i da ambasadori koji se imenuju sa teritorije RS-a moraju poštovati odluke institucija RS-a i da su jedino obavezni da slijede vajnsku politiku BiH koja je zasnovana na Ustavu BiH i isključivo usaglašenim odlukama Predsjedništva BiH.
10. Zadužuju se Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS-a da nastave aktivnosti koje imaju za cilj prezentovanje rezultata rada i izvještaja Komisije široj domaćoj i međunarodnoj javnosti.
11. Pozivaju se članovi Zastupničkog doma koji se biraju direktno iz RS i delegati Doma naroda koje bira Narodna skupština da ove zaključke upute u raspravu u Parlamentarnu skupštinu BiH.
12. Predstavnici RS-a će upoznati učesnike Velikog vaskršnjeg sabora RS-a i Republike Srbije sa sadržinom ovog zaključka.
13. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.