open-navfaktor-logo
search
Držao predavanje studentima
Schmidta pitali o intervenciji zbog Izbornog zakona RS-a u NSRS-u: Treba sačekati...
AUTOR: Fena
18.04.2024. u 14:29
get url
text
S obzirom na to da je na dnevnom redu današnje sjednice Narodne skupštine RS-a i predloženi izborni zakon tog entiteta, novinari su visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta pitali hoće li intervenisati u slučaju usvajanja, ali nije odgovorio konkretno već samo da treba sačekati i vidjeti kako će se odvijati stvari u vezi s tim.
Upitan za današnju sjednicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i za eventualne izmjene Izbornog zakona BiH, koje je vladajuća državna koalicija obećala, Schmidt kaže da domaći političari treba da preuzmu odgovornost.
- Mislim da lokalni organi vlasti trebaju preuzeti tu odgovornost i aktivnostima ispoštovati standard koji se očekuje u izborima, koji je potvrdio i OSCE – kazao je visoki predstavnik.
- Lokalni organi treba da rade na provedbi osnova koje sam ugradio u izmjene Zakona koje sam donio kako bi glasači imali puno povjerenje – zaključio je, napominjući da nema puno vremena do narednih izbora.
Schmidt je danas održao gostujuće predavanje studentima Univerziteta u Sarajevu s Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka.
Održano u sjedištu Univerziteta, predavanje nije bilo otvoreno za novinare već je uoči događaja Schmidt izjavio da se osnovna poruka koju želi prenijeti studentima odnosi na to da iz prošlosti treba izvući lekcije za budućnost. Potrebno je i da studenti iz drugih zemalja posjete Bosnu i Hercegovinu, a po mogućnosti i studiraju u BiH.
- Često imam osjećaj da je znanje ljudi izvan ove zemlje o tome šta se dešava u BiH površno. Važno je da dođu i vide situaciju i razmisle da studiraju ovdje. BiH je zemlja koju treba obići i ostati, a nije zemlja iz koje treba odlaziti – rekao je visoki predstavnik.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.