open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Zastupnici podržali osnivanje privatnog Srednjoškolskog medicinskog centra u Sarajevu
Činjenica je da se nekim medicinskim sestrama koje su već ostvarile uvjete za penziju produžava ugovor o radu u nedostatku kadra, kaže Gavrankapetanović-Smailbegović
AUTOR: A. G.-Z.
10.06.2024. u 14:05
get url
text
Osnivanje srednje privatne škole pod nazivom Srednjoškolski medicinski centar "European Medical College" (Evropski medicinski koledž) dobilo je danas većinsku podršku zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.
Osnivač ove škole je Sarajevo School of Science and Technology.
Na koledžu su planirani nastavni planovi i programi za sedam zanimanja medicinske / zdravstvene struke, za koja se učenici mogu školovati.
Učenici mogu upisati neki od sljedećih smjerova: smjer medicinska sestra / tehničar, smjer psihogerijatrijska sestra / tehničar, smjer akušersko-ginekološka sestra / tehničar, smjer fizioterapeutski tehničar / tehničarka, smjer stomatološka sestra / tehničar, smjer stomatološki / zubni tehničar / tehničarka i smjer farmaceutski tehničar / tehničarka.
Zastupnik Haris Zahiragić najavio je tokom rasprave da neće podržati osnivanje škole.
- Kada bih glasao za njeno osnivanje, glasao bih za za još veće povećanje izvoza naših ljudi u zemlje zapadne Evrope. Imamo hiperprodukciju u ovoj oblasti u srednjoškolskom obrazovanju.
Ministrice, uputite zahtjev za osnivanje tehničkih škola pa ćemo dati saglasnost za kadrove koji će ovdje imati perspektivu, a ne one koji će iću u zemlje zapadne Evrope. Moramo prije svega gledati interese KS - kazao je Zahiragić.
Muamer Bandić kazao je kako bez ozbiljnog istraživanja tržišta rada "teško donijeti ovu odluku".
- Klub Stranke za BiH će podržati osnivanje Srednjoškolskog medicinskog centra jer ispunjava sve formalne uvjete - naveo je Bandić.
Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović kazala je kako nije sigurna da postoji višak medicinskog kadra, "ni sestara, ni doktora".
- Činjenica je da se nekim medicinskim sestrama koje su već ostvarile uvjete za penziju produžava ugovor o radu u nedostatku kadra. Što se tiče odlaska iz Bosne i Hrecegovine, to nije samo naš problem, već globalni - poručila je Gavrankapetanović-Smailbegović.
Skupština KS dala je saglasnost Ministarstvu zdravstva KS da donira sanitetsko vozilo sa pratećom opremom Zdravstvenoj ustanovi Ambulanta za liječenje, zdravstvenu njegu i rehabilitaciju "EMMAUS" Srebrenica u vrijednosti od 137.000 KM.
Zastupnici Skupštine KS donijeli su i Odluku o proširenom obimu prava za korištenje ortopedskih pomagala, lijekova, medicinsko-sanitetskih sprava i materijala za ratne vojne invalide sa područja KS.
Prošireni obim prava odnosi se i na korištenje ortopedskih pomagala, lijekova i drugo, da ukoliko lično ne mogu, da zahtjev mogu podnijeti članovi domaćinstva ili ovlaštena zdravstvena institucija.
Također, jednom godišnje su RVI mogli dobiti jedan par ortopedskih cipela, a ovim dopunama dozvoljeno im je da mogu poslati zahtjev za dva para godišnje.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.