open-navfaktor-logo
search
Ponovo problemi
Zatražen novac iz tekuće rezerve: Parlament BiH u opasnosti da opet ostane bez grijanja, ali i struje
Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine po treći put ove godine traži novac iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH kako bi mogli platiti struju i nabaviti lož ulje za grijanje objekata u kojim su institucije smještene.
18.09.2022. u 07:43
get url
text

U najnovijem prijedlogu koji je dostavljen početkom septembra traže 750.000 KM. 

Upozorili su da će, ako im ovo ne bude odobreno, doći u situaciju da neće moći platiti račune, što za posljedicu može imati isključenje električne energije i zagrijavanja u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Zgradi prijateljstva između Grčke i BiH, u kojoj su također smještena neka državna ministarstva.

Ovakav zahtjev obrazložili su činjenicom da je došlo do enormnog rasta cijena energenata zbog čega iznos koji je odobren budžetom BiH za ovu godinu neće biti dovoljan. 

VEZANI TEKST - Institucije BiH u problemu: Služba za zajedničke poslove ne može platiti struju za mart

- Napominjemo da je u 2022. godini već došlo do poskupljenja svih energenata (električna energija, lož ulje, usluga grijanja preko Javnog preduzeća Toplane, plina), a moguće je i poskupljenje vode i komunalnih usluga - naveli su u prijedlogu za izdvajanje 750.000 KM iz tekuće rezerve.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH je i u martu ove godine zatražila 1,5 miliona KM iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH kako bi kupila lož ulje i ostale energente. Obrazloženje je također bio rast cijena energenata. Prethodno su dva dana bez grijanja bile zgrada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Zgrada prijateljstva između Grčke i BiH jer su dobavljači lož ulja odustali od ugovora zbog naglog skoka cijena goriva.

Mjesec kasnije, u aprilu, Služba je zatražila 600.000 KM iz tekuće rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine jer, između ostalog, nije u mogućnosti platiti račun za struju za mart. Osim za struju, bilo im je neophodno 400.000 KM kako bi platili dospjele, a neplaćene fakture za lož ulje, te 60.000 KM za druge komunalne usluge.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.