open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
Završena sjednica PSBiH, "pali" amandmani na Ustav, inicijative...
Okončana je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na kojoj zastupnici nisu prihvatili amandmane na Ustav Bosne i Hercegovine o provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava koje su predložili zastupnici Naše stranke.
07.06.2022. u 19:57
get url
text

Istovremeno, usvojene su dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini kojim se kažnjava oštećenje saobraćajnog znaka, odnosno prefarbavanje latiničnog ili ćirilićnog natpisa na saobraćajnom znaku.

VEZANI TEKST - Državni zastupnici 7. juna opet o izmjenama Izbornog zakona: Može proći, ali primjena od nekih idućih izbora

Na sjednici nisu prihvaćena negativna mišljenja Ustavnopravne komisije na prijedlog amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine, koje je predložio zastupnik DF-a Dženan Đonlagić, kao ni izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje se tiču integriteta izbora koje su predložili zastupnici SDA, SBB-a, SDP-a i Naše stranke, kao i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje su predložili zastupnici SDP-a.

Nije usvojena ni zastupnička inicijativa Aide Baručije, Saše Magazinovića, Edite Đapo, Dženana Đonlagića, Jasmina Emrića, Mirjane Marinković-Lepić i Šemsudina Mehmedovića kojom se Vijeće ministara BiH obavezuje da najkasnije u roku od 60 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim će se napad na novinare tretirati kao posebno krivično djelo.

Isto je "prošla" i inicijativa Edite Đapo, Saše Magazinovića i Jasmina Emrića kojom se Vijeće ministara BiH obavezuje da u roku od 15 dana usvoji Odluku kojom se suspendira carinska stopa na uvoz električnih i značajno umanjuje carinska stopa na uvoz hibridnih automobila.

Data je pak saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.