open-navfaktor-logo
search
Zaprijetila i smjenom
Željka Cvijanović podnijela krivičnu prijavu protiv Zlatka Lagumdžije
AUTOR: RTRS
23.04.2024. u 19:38
get url
text
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
FOTO: Damir Hodžić
Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović podnijela je krivičnu prijavu protiv ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije.
Istakla je kako je ovo "prvi korak".
- Inicijativa za njegovu smjenu bit će drugi korak s ciljem sankcionisanja njegovog jednostranog postupanja - navela je ona.
Navela je da ambasadori BiH ne mogu da glasaju, ne mogu da se opredjeljuju za bilo šta ako nemaju usaglašen stav sva tri člana Predsjedništva BiH po bilo kojem pitanju i da je postupanje Lagumdžije ozbiljno kršenje procedura.
- Ne može u ime BiH u ime svih jedan član Predsjedništva da daje instrukciju nekom ambasadoru da radi to i to, ili da pokreće određene aktivnosti - kazala je Cvijanović u Istočnom Sarajevu, prenosi RTRS.
Ona je rekla da se "bori protiv kršenja Ustava i da će se izboriti".
Navela je da je Predsjedništvo BiH institucija koja je po Ustavu zadužena da definira vanjskopolitičke stavove i vodi vanjsku politiku.
- Vidjeli smo manipulaciju i kroz određeno samovoljno ponašanje ambasadora. Pojedini ambasadoriti će dostaviti pisma jednog člana Predsjedništva, ali će uzurpirati to pravo, ili spriječiti nekoga drugog, blokirati drugog člana Predsjedništva da on isto pošalje tako neko pismo na istu ili na neku sličnu adresu. To se desilo i meni kad je u pitanju konkretno Zlatko Lagumdžija i to u dva navrata - rekla je Cvijanović, dodajući da je "došlo do zloupotrebe kada je ostvarivala komunikaciju sa generalnim sekretarom UN-a".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.