open-navfaktor-logo
search
Čekaju plaću
Zenički rudari i dalje su u radničkom neposluhu
Rudari Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koji su u četvrtak poslijepodne stupili u radnički neposluh, ni jutros nisu sišli u jamske pogone Raspotočje i Stara jama, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata ZD RMU Zenica Elvedin Avdić.
29.05.2023. u 08:08
get url
text

Zenički su rudari prva četiri dana prošle sedmice, svakodnevno od sedam do osam ujutro, održavali štrajk upozorenja, da bi u četvrtak od 15 sati, nakon što im nije uplaćena plaća ni topli obrok za april, stupili u radnički neposluh. Sindikat je, zbog nemogućnosti da ispoštuje zakonske obaveze za organizaciju generalnog štrajka, tog dana bio prisiljen otkazati generalni štrajk, ali su rudari odbili sići u jame.

- Ništa se nije promijenilo. Stanje je ostalo isto, proizvodni radnici nisu sišli u jame. Nemamo nikakvih najava o načinu rješavanja ove situacije - ističe Avdić, koji napominje da rudari dolaze na posao kako bi se samo evidentirali.

U petak je menadžment naložio da se radnici koji žele raditi o tome izjasne pismeno, ali, dodaje Avdić, jamski radnici ne žele se vratiti na posao dok ne dobiju svoja primanja. Direktor Mensur Hukić, koji je u četvrtak također održao pres-konferenciju, istakao je tada kako su u prva četiri mjeseca ove godine planirali proizvesti 147.841 tona uglja, a ostvareno je samo 62.512 ili 42,3 posto od plana.

Blokada računa rudnika, zaključno s 23. majem 2023. godine, kazao je tada Hukić, bila je na iznos od 4.673.358, 81 KM, dok im je i za isplatu tražene plaće nedostajalo 1.401.000 KM.

- Svaki radnički neposluh, svaka obustava proizvodnje nanosi veliku štetu RMU Zenica i svim uposlenicima - poručio je tada Hukić, koji je zamolio rudare da se vrate na posao.

Kazao je i da je, ako je problem i u njemu samom, "njegova ostavka na raspolaganju”.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.