open-navfaktor-logo
search
Obavijestili policiju
Zenički rudari najavili za srijedu protest ispred preduzeća, a dan kasnije i u Sarajevu
Samostalni sindikat radnika Rudnika mrkog uglja Zenica uputio je na adresu ministarstava unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine i Zeničko-dobojskog kantona obavijest o održavanju mirnog protestnog okupljanja na kapiji RMU Zenica, koje će realizirati u srijedu, 7. juna, u 08.00 sati - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić.
05.06.2023. u 14:23
get url
text

U obavijesti su naveli i kako su za četvrtak, 8. juna, pred zgradom Vlade FBiH i vladajućeg društva, Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH u Sarajevu,  najavljeni protesti rudara svih sedam rudnika iz Koncerna JPEPBiH, a na koje će zenički rudari, zbog finansijskih sredstava, u srijedu krenuti pješke iz Zenice.  

- Preduzeće, kao što nije bankama uplatilo rate kredita, a koje su prikazali na platnim listama, nije uplatilo ni novac za sindikalnu članarinu pa nemamo novca da platimo ni autobuse za Sarajevo. Zato smo se odlučili da, nakon protestnog skupa isped kapije našeg preduzeća, u srijedu krenemo pješice prema Sarajevu, gdje ćemo protestirati zajedno s kolegama iz ostalih rudnika iz Koncerna - najavio je Avdić, koji je dodao kako će u srijedu, ispred kapije RMU Zenica, protestirati od 08.00 do 10.00 sati.

Najavio je da će tog dana u Zenicu doći i članovi Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji će održati svoju sjednicu. SSRR FBiH jutros je, u svih preostalih šest rudnika iz tog koncerna, organizirao jednosatni štrajk upozorenja, koji planiraju, od 7.00 do 8.00 sati, održati i sutra.

Ako se ne riješi problem zeničkog rudnika, odnosno ako se ne deblokira račun te isplati plaća i naknada za topli obrok za mjesec april, naredni korak tog sindikata bit će protestni skup u četvrtak pred Vladom FBiH i JPEPBiH.

Zenički rudari, osim plaće i naknade za topli obrok, traže i razliku plaće za mjesec mart koju im je poslodavac zaustavio za otplatu rata kredita, ali koju nisu uplatili na račun poslovnih banaka pa su im banke skinule dodatni novac sa računa.

Nekim su rudarima, dodaje Avdić, računi blokirani, jer nisu imali na računima dovoljno novca za isplatu rate kredita za mjesec maj. Zenički su rudari u radnički neposluh stupili 25. maja, u drugoj smjeni te nakon što su četiri dana uzastopno u jutarnjim satima i pred polazak u prvu smjenu održavali štrajk upozorenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.