open-navfaktor-logo
search
Mostarsko proljeće
Žestok raskol u hercegovačkom SBB-u: Jedni uz Radončića, drugi protiv, ko je krao, ko vara
U Mostaru je danas održan sastanak osnivača i članova SBB-a, koji su se, prema onome što je navedeno u saopćenju, "samoinicijativno okupili da daju podršku predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću za donesenu odluku o isključenju iz Stranke samozvanog gradskog odbora SBB-a, odnosno interesne grupe".
27.02.2021. u 20:27
get url
text

VEZANI TEKST - Vijećnici SBB-a iz Konjica će ubuduće djelovati samostalno

- Ovom prilikom ograđujemo se od rada i djelovanja pomenute grupe koji su radili isključivo u ličnom interesu i izvršili krađu glasova na Lokalnim izborima u Mostaru. Aktivni članovi SBB-a koji nisu podržavali rad samozvane grupe iz cijelog Hercegovačko-neretvanskog kantona žele poslati snažnu poruku da nije nanesena šteta ili raskol u redovima stranke, već naprotiv odluka predsjednika je dovela do samoinicijativnog okupljanja i stotina poziva starih članova koji su ostali dosljedni izvornim ciljevima SBB-a - navodi se u saopćenju. 

- Kao član KO SBB-a ispred GO Čapljina, jedan od osnivača SBB-a u Hercegovini, ograđujem se od dijela rukovodstva koje bih nazvao mešetarskom skupinom u KO HNK i dajem potpunu podršku na donesenoj odluci o isključenju pojedinaca koji su nanijeli štetu ugledu SBB-a i koji su prouzrokovali da jedan stari dio članova i organizatora SBB-a u HNK bude na margini događaja u stranci i isključeni iz svih dešavanja u radu stranke. SBB je i ovom odlukom pokazao da neće tolerirati izborne krađe u svojim redovima i da je logo SBB-a mnogo jači od isključenih pojedinaca - rekao je Natko Bitanga, član KO SBB HNK.

Minela Turkić, predsjednica OO SBB Jablanica rekla je da je SBB u Jablanici jedna od najuređenijih i najzdravijih organizacija SBB-a u HNK.

- Nismo bili pod uticajem grupe iz Mostara i nikada nismo djelovali mimo izvornih ciljeva SBB-a. Uložili smo mnogo truda i rada u OO, tu smo od osnivanja i ostali smo dosljedni pravim ljudskim vrijednostima i proklamovanim ciljevima SBB-a. Kao članica KO aktuelna vjećnica OV Jablanica i predsjednica OO Jablanica, sa svim članovima OO Jablanica ostajemo aktivni u SBB-u i na dostojanstven i pošten način borit ćemo se za boju budućnost naše države - kazala je Turkić.

Jučer se saopćenjem za javnost oglasio Gradski odbor SBB-a Mostar u kojem daju punu podršku Anelu Kljaki, predsjedniku Kantonalnog odbora SBB-a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ističući kako nisu saglasni sa predsjednikom Radončićem koji je najavio izbacivanje Kljake iz stranke zbog navodnih prevara na izborima. 

VEZANI TEKST - Vrtić: SBB je davno izgubio kompas, dio su Vlade FBiH, a glume opoziciju, ovo sa Kljakom je prelilo čašu

Neprihvatljivo je i nemoralno da se gospodin Anel Kljako, bez pravosnažnih presuda kvalifikuje kao kradljivac, samo iz razloga što je artikulirao proklamovane i zacrtane ciljeve Koalicije za Mostar, smatraju njegove stranačke kolege iz mostarskog SBB-a.

- Svi članovi Gradskog odbora Mostar jasno i čvrsto podržavaju stav gospodina Anela Kljake da je izbor dr. Zlatka Guzina za gradonačelnika bila historijska prilika. Gospodin Fahrudin Radončić je u emisiji teškim kvalifikacijama kompromitirao gospodina Anela Kljaku, a samim tim i cijelu organizaciju SBB-a u Hercegovini. Shodno navedenom, jednoglasno dajemo podršku gospodinu Anelu Kljaki i dajemo ostavke na pozicije članova GO SBB Mostar i tražimo da se naša imena izbrišu iz evidencije članstva SBB-a - zaključuju u saopćenju GO SBB Mostar. 

Nermin Vrtić i Minela Krpo od jučer su samostalni zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona. Oni su zvanično podnijeli zahtjev za istupanje iz Kluba SBB-a, čime je ta stranka ostala bez zastupnika u Skupštini HNK.

Pobuna je i u Konjicu, gdje je četvero vijećnika, također jučer, napustilo SBB i djelovat će u Općinskom vijeću kao samostalni. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.