open-navfaktor-logo
search
Šta kažu u javnoj ustanovi
Zna li Dom zdravlja KS kako prima u radni odnos: Na određeno ili na neodređeno vrijeme? U istom konkursu obje varijante
U članu 7. Uredbe o postupku prijema u radni odnos, između ostalog, navodi se da javni oglas treba sadržavati i "naznaku da li se radi o zapošljavanju na neodređeno ili određeno vrijeme, te trajanje radnog odnosa na određeno vrijeme"
AUTOR: A. S.
02.07.2024. u 07:33
get url
text
Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo 28. maja ove godine objavila je oglas za prijem u radni odnos na određeno vrijeme 50 doktora medicine u Službi porodične medicine.
FOTO: JU DOM ZDRAVLJA KS
Mjesec dan poslije, 27. juna, javna ustanova objavila je obavijest o rasporedu polaganja ispita za javni oglas dva za prijem u radni odnos 50 doktora medicine, obratite pažnju - na neodređeno vrijeme.
FOTO: JU DOM ZDRAVLJA KS
Mnogi koji su vidjeli ovu obavijest zbunjeni su i pitaju se - da li Dom zdravlja KS uopće zna kako prima u radni odnos ljekare - na određeno ili neodređeno vrijeme?
Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo je krajem augusta prošle godine donijela Zaključak, na prijedlog Ministarstva zdravstva KS, kojim se od moratorija (zabrane) na zapošljavanje na neodređeno vrijeme izuzimaju zdravstveni radnici u javnim zdravstvenim ustanovama u KS.
 Zaključak, kojim je uspostavljen moratorij na zapošljavanje na neodređeno vrijeme, Vlada je donijela 29. decembra 2022. godine.  
U članu 7. Uredbe o postupku prijema u radni odnos, između ostalog, navodi se da javni oglas treba sadržavati i "naznaku da li se radi o zapošljavanju na neodređeno ili određeno vrijeme, te trajanje radnog odnosa na određeno vrijeme". 
Ostaju, dakle. jedine dvije opcije - da je JU Dom zdravlja KS napravila grešku ili se u međuvremenu menadžment predomislio, pa sad ljekare zapošljava na neodređeno vrijeme.
O čemu se radi, upitali smo nadležne u Domu zdravlja.
Iz javne ustanove odgovorili su "da se radi o lapsusu i tehničkoj grešci koja će brzo biti ispravljena".   
- Tehnička greška ne utječe na konkursnu proceduru. Pravno formalno sve je u redu i na svakom pravnom aktu piše da se ljekari primaju na neodređeno vrijeme - navode iz press službe JU Dom zdravlja KS.    
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.