open-navfaktor-logo
search
Rok istječe sutra
Zornić: Tražimo od Forte da povećaju plaće za 120 KM, u suprotnom paralizirat ćemo KS
Novi zahtjev Koordinacije osam sindikata, koju čini oko 25.000 radnika, jest povećanje plaće svim radnicima u Kantonu Sarajevo u 2023. u iznosu od 120 KM, počevši od 1. januara naredne godine.
27.12.2022. u 15:05
get url
text

Vladi Kantona Sarajevo dat je rok do sutra - 28. decembra, da odgovori na novi zahtjev, a ukoliko ga ne prihvati, Koordinacija sindikata donijet će odluku o organizaciji i realizaciji štrajka upozorenja i generalnog štrajka.

Pripreme za generalni štrajk

Nećemo više dolaziti na sastanke da nam pričaju o ponderima i daju šarene laže. Vlada KS treba ozbiljno da pregleda i sagleda naš prijedlog. Premijer se drži neke floskule da su to veliki izdaci. Ono što mi predlažemo više je za par miliona KM iz budžeta od onoga što Vlada KS predlaže i spominje cifru od 25 miliona maraka.

Ukoliko Vlada ne prihvati naš novi zahtjev, Koordinacija sindikata će, (a mi se već unaprijed pripremamo i za tu opciju), donijeti odluku da se ide u štrajk upozorenja i generalni štrajk - kaže Elvis Zornić, predsjednik Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika KS.

Dodaje da "nije isto organizirati štrajk u državnoj službi, komunalnoj privredi i osnovnom obrazovanju, ali da su sve unaprijed predvidjeli".

VEZANI TEKST - Forto rekao da nema para za jednokratnu pomoć; radnici poručili: Doći će nas 25.000

- Ako se Vlada KS ne uozbilji obećavamo da ćemo, kad se steknu uvjeti kod svih sindikata, paralizirati Kanton Sarajevo. Tada će Forto vidjeti koliko je njegova Vlada zaista građanska, koliko ga vole građani, a koliko radnici - ističe Zornić.

Prema njihovim riječima, "ukoliko od Vlade ne dobiju pozitivan odgovor, Koordinacija sindikata će već sutra donijeti zahtjev o stupanju u štrajk, a potom sve spustiti na osam sindikata".

- Nakon toga kreće procedura prepreme štrajka, a svaki sindikat će donijeti odluku o minimumu poslova koji će se raditi kako građani ne bi trpjeli. No ako bude potrebno, građani će i trpjeti jer ovo nije naša obijest ili neki populistički čin - navodi Zornić.

Elvis Zornić

Nezadovoljni odnosom Vlade KS, radnici su polovinom decembra izašli na proteste sa tri zahtjeva - poštovanje Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera, isplata jednokratne novčane pomoći u visini od 1.080 KM te povećanje osnovice za obračun plaće za narednu 2023. godinu.

No nakon što se Forto jučer ujutro nije pojavio na sastanku, Koordinacija sindikata donijela je zaključak da su dosadašnji pregovori, na tri zvanična sastanka 24. oktobra, 15. novembra i 20. decembra, u potpunosti neuspješni, a razlog za to je što je Vlada KS odbila isplatiti jednokratnu novčanu pomoć za sve radnike u iznosu od 1.080 maraka i tokom pregovora nije iskazala volju da se pregovara o nižem iznosu.

- Još nije kraj godine i još ima vremena za isplatu jednokratne pomoći ako to Vlada želi. Novi zahtjev da se radnicima u 2023. godini poveća plaća za 120 KM i to već od 1. januara, naš je odgovor na jednostrano ponašanje Vlade KS koja je donijela odluku o povećanju plaće od pet posto i izračunala da je to 25 miliona KM. Time se plaće neće povećati svima isto, a nama je to cilj. No sad smo se mi počeli baviti poslom Vlade i saznali da postoje metode da se to svima uradi na isti način. Naš odgovor je da nećemo odustati i da ćemo ići do kraja - naglašava Zornić.

Imamo informacije da novca ima

Ističe da su sindikati obaviješteni da je na posljednjoj sjednici Vlade zaključeno da će se za 14.000 radnika, povećanjem boda u Zakonu o izvršenju budžeta, povećati plaće, isključujući time radnike iz zdravstva i komunalne privrede.

VEZANI TEKST - Koordinacija osam sindikata u KS: Ako Forto ne dođe na sastanak u ponedjeljak, radnici idu u štrajk

- Mi smo to odbili jer bi to značilo da bi premijeru i predsjedavajućem Skupštine KS plaća bila povećana za oko 160 KM, namještenicima za 44, a bilo bi kolega koji ne bi dobili ništa. Za nas je to neprihvatljivo jer su galopirajuća inflacija i enormni rast cijena osnovnih životnih namirnica pogodili sve. Smatramo da u budžetu KS ima dovoljno novca, a gdje su ga sklonili, to oni znaju. Ono što je činjenica jeste da oni nama nikada nisu u pismenoj formi dokazali da novca u budžetu nema. Premijer sinoć na jednom mediju kaže "da je on u startu znao". Pa, premijeru, ne možemo se igrati predviđanja, niko na početku godine ne može znati koliki će biti prihodi u budžetu. Forto smatra da smo mi mala djeca i da nam može prodavati jabuke pod kruške - kaže Zornić i dodaje:

- Koordinacija ima podatke da skoro svako ministarstvo na svom računu ima dovoljno novca da isplati jednokratnu pomoć, a također i komunalna preduzeća, a i Zavod zdravstvenog osiguranja KS. Ono što premijer priča je neprihvatljivo.

Podsjetimo, nakon protestnog skupa Koordinacije sindikata 14. decembra, Vlada KS na svojoj zvaničnoj stranici objavila je "kako su u tekućoj godini plaće u javnom sektoru povećane prvo kroz osnovicu od pet posto, a kasnije tokom godine kroz razne granske kolektivne ugovore između sedam i 12 posto, u ovisnosti od radnog mjesta i otežanih uvjeta rada".

- Prema podacima Ministarstva finansija KS, na ime tih povećanja u prvih 11 mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine je na ime primanja radnika u javnom sektoru u KS isplaćeno više od 70 miliona KM više nego prošle godine, dijelom kroz direktno isplaćene plaće za budžetske korisnike, dijelom kroz subvencije kantonalnim preduzećima - naveli su tada iz Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.