open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Dženis Kadrić, tjelohranitelj Edina Gačanina Tita, pušten iz pritvora u Vojkovićima
AUTOR: M. M.
03.05.2024. u 09:38
get url
text
Sa ročišta za pritvor u Sudu BiH
Sa ročišta za pritvor u Sudu BiH
Dženis Kadrić, bivši pripadnik Specijalne jedinice Federalne uprave policije (FUP), a koji je uhapšen prije tri mjeseca zajedno sa Alemom Hodovićem u akciji kodnog naziva "Consigliere", pušten je iz pritvora u Vojkovićima uz određene mjere zabrane.
Kako je potvrđeno Faktoru, Kadriću je izrečena mjera zabrane napuštanja mjesta boravišta, kao i zabrana kontaktiranja i sastajanja sa svjedocima. 
Hodović je iz pritvora pušten nakon mjesec, također uz mjere zabrane. 
Obojici im se na teret stavlja krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom pranje novca.
Kako se od postupajućeg tužioca moglo čuti na ročištu za razmatranje pritvora neposredno nakon hapšenja osumnjičenih, teza Tužilaštva je da se ovdje radi o organizovanoj kriminalnoj grupi, kojom su rukovodili Dženis Kadrić i Stefan Papić (nedostupan bh. organima, sumnja se da se nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima), a čiji su članovi bili sarajevski advokat Zlatko Ibrišimović, Maja Papić, Alem Hodović i Ferid Memić.
Papić i Kadrić su, kako je to naveo tužilac, djelovali na međunarodnom nivou i bavili se preprodajom velike količine opojnih droga. Nakon što bi na taj način zaradili veliku količinu novca, ostali članovi grupe imali su zadatak da taj novac ubace u legalne tokove.
Tužilac je kazao da je u prijedlogu data detaljna komunikacija iz Sky aplikacije između advokata Ibrišimovića i Stefana Papića.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.