open-navfaktor-logo
search
Akcija Piramida
Granična policija pretresa u tri kantona: Pronađeno 14 krijumčara migranata, njihova grupa zaradila šest miliona KM
AUTOR: Faktor
24.04.2024. u 08:17
get url
text
FOTO: ARHIV
Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine započeli su jutros realizaciju aktivnosti po operativnoj akciji kodnog naziva "Piramida", čiji je cilj sprečavanje organiziranog krijumčarenja migranata.
Pretresi se vrše na području Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo, na ukupno 16 lokacija u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši. Do sada je pronađeno 14 osoba koje se sumnjiče da su počinili krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata, a u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje osoba koji su bili dio međunarodne organizirane kriminalne grupe i koji su, u posljednjih šest mjeseci, preko teritorije Bosne i Hercegovine pokušali prokrijumčariti ili su prokrijumčarili više od 600 osoba, među kojima više od 100 maloljetnika.
Prema preliminarnim podacima, ova međunarodna organizirana kriminalna grupa, u proteklih šest mjeseci, ostvarila je novčanu korist veću od šest miliona konvertibilnih maraka, saopćila je Granična policija BiH.
Aktivnosti čiji je nosilac organizacijska jedinica Granične policije BiH za sprečavanje prekograničnog organiziranog kriminala provode se zajedno s Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske i EUROPOL-om, a pod nadzorom Tužilaštva BiH. Današnju podršku u realizaciji, u kojoj učestvuje više od 150 policijskih službenika, pružili su policijski službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona, dok su tokom istrage kontinuiranu podršku Graničnoj policiji BiH pružali Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i Služba za poslove sa strancima. 
Granična policija BiH u kontinuitetu nastavlja poduzimati mjere na sprečavanju izvršenja krivičnih djela krijumčarenja ljudi, posebno protiv organiziranih kriminalnih grupa. Uz navedene aktivnosti, tokom prošle i u prva tri mjeseca ove godine policijski službenici Granične policije BiH su, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili 110 krivičnih djela krijumčarenja ljudi, nadležnim tužilaštvima podnijeli 83 službena izvještaja protiv 177 osoba, navodi se u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.