open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Izvještaj protiv bivšeg direktora: Radnike sa teškim invaliditetom oštetio za plaće i doprinose
AUTOR: B. S.
27.06.2024. u 14:12
get url
text
FOTO: B. Spasenić
Banjalučka policija podnijela je danas Okružnom tužilaštvu u ovom gradu izvještaj protiv Banjalučanina Željka Ubiparipa zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba službenog položaja i povreda osnovnih prava radnika.
Kako saznajmo, radi se o bivšem direktoru Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Banja Luka, tzv. Zavoda distrofičara.
On se sumnjiči da je navedena krivična djela počinio u periodu od 19. februara 2015. godine do 18. maja 2022. godine i to kao odgovorno lice akcionarskog društva.
- Neizvršenjem svoje službene dužnosti radnike društva uskratio je za doprinose i primanja, te nanamjenski potrošio novac koji su radnici uplaćivali u Fond solidarnosti RS-a, čime je pričinio materijalnu štetu radnicima akcionarkog društva u iznosu od oko 135.990 KM - saopćeno je iz policije.
Sumnja se da se spomenuti iznos najvećim dijelom odnosi na neisplaćene plaće radnicima.
Radnici ovog banjalučkog Centra su ranijih godina u više navrata štrajkovali zbog loših uvjeta rada, neuplaćenih doprinosa i plaća i žalili se na rad Ubiparipa, ali i drugih rukovodilaca koje je na čelo preduzeća postavljala Vlada. 
Ovo preduzeće je osnovano za zapošljavanje distrofičara i drugih teških invalida.
Ubiparip je 2022. godine podnio ostavku na mjesto direktora.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.