open-navfaktor-logo
search
Akcija još traje
Nakon šefa specijalaca FUP-a, priveden i Gordan Memija
22.04.2024. u 10:36
get url
text
Gordan Memija, vlasnik firme Foto Art, koji je pod istragom zbog navodne povezanosti sa narkokartelom "Tito i Dino" prije nekoliko trenutaka, u pratnji policije, odveden je iz stana na Breki, koji su jutros pretresali inspektori MUP-a KS.
Sudeći prema snimcima, Memija (zasad) nije lišen slobode, ali je pod kontrolom policije, naoružane dugim cijevima.
Osim stana na Breki, policija je jutros pretresla i poslovne prostorije njegove firme u sarajevskom naselju Malta. 
Kako smo ranije objavili, osim Memije, na meti jutrošnje akcije kojom rukovodi Tužilaštvo BiH je i komantant specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović, koji je priveden nešto ranije.
Policija je pretresla i njegov stan u naselju Mejtaš. 
Prema nezvaničnim informacijama, na meti današnje akcije je više osoba, a u toku su pretresi na oko 20 lokacija.
Osim u Sarajevu, gdje pretrese vrše pripadnici MUP-a KS, akcija se provodi i u Mostaru i Zenici, gdje aktivnosti provodi SIPA. 
1000096234
FOTO:
D.H.
1 od 10
left-arrowright-arrow
Podsjetimo, mediji su ranije pisali o navodnoj povezanosti Gordana Memije sa osuđenim šefom narkokartela "Tito i Dino" Edinom Gačaninom. 
Gačanin je, prema podacima policijskih agencija 2016. godine boravio u Sarajevu, kada ga je dočekao upravo Memija, a za njegovu zaštitu bili su zaduženi pripadnici Specijalne jedinice FUP-a, kojom je komandovao Mustafa Selmanović, a koji su u to vrijeme bili na "bolovanju" ili su koristili slobodne dane.
I oni su privedeni u današnjoj akciji.
U FUP-ovom dokumentu sačinjenom u januaru 2020. godine navedeno je da je nakon provedenog internog postupka 2019. godine utvrđeno da su policijski službenici FUP-a Dražen Čobović, Senad Kadić, Adin Ćatić, Emir Druškić i Dženis Kadrić počinili teže povrede službene dužnosti na način da su vršili aktivnosti koje nisu u skladu sa interesima policijskog organa, narušili ugled policije, zloupotrijebili bolovanje… Navedeno je da su internom istragom utvrdili kako su policajci 2016. godine bili angažirani na osiguranju Edina Gačanina od njegovog dolaska na sarajevski aerodrom sve do povratka u Dubai te su radi toga odsustvovali s posla u FUP-u po osnovu bolovanja.
U tom dokumentu FUP-a, a koji potpisuje tadašni zamjenik direktora Ensad Korman, navedeno je da su policajci za posao osiguranja Gačanina primili značajnu novčanu nagradu i da su ga (neki) iskoristili za otvaranje ugostiteljskih objekata koje su, navodi se, registrirali na treće osobe. Neki od policajaca su, navedeno je u dokumentu, Gačanina osiguravali i tokom boravka u Hrvatskoj.
- Isto tako u periodu od 21. septembra do 22. septembra 2016. godine u Hrvatskoj u društvu sa Edinom Gačaninom i Adnanom Smajlovićem boravili su policijski službenici Specijalne policijske jedinice Dženis Kadrić, Dražen Čobović, Senad Kadić, Emir Druškić… - piše u dokumentu gdje se dodaje i to da su policajci potvrdili kako su imali osigurane sve troškove smještaja (plaćene, op. a.), da su koristili vozilo koje je ranije iznajmio Gordan Memija, da su imali plaćenu hranu i piće te da nisu znali da se Gačanin dovodi u vezu sa bilo kojim oblikom kriminala, smatrajući da se radi o biznismenu iz Dubaija.
Dženis Kadrić je napustio FUP i obavlja poslove ličnog osiguranja Gačanina, stoji u izvještaju, a "prema trenutnim policijskim službenicima Draženu Čoboviću, Senadu Kadiću, Adinu Ćatiću i Emiru Druškiću nastupila je apsolutna zastara disciplinskog postupka".
- Jedinica za profesionalne standarde FUP-a izvještajem od 10. decembra 2019. godine predložila je i dostavila konkretan spis na dalje postupanje organizacionoj jedinici kriminalističke policije FUP-a radi provođenja istrage i utvrđivanja krivične odgovornosti imenovanih policijskih službenika i drugih policijskih službenika FUP-a koji se dovode u vezu sa licem Edin Gačanin – precizira se u dokumentu Federalne uprave policije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.