open-navfaktor-logo
search
Pravosnažno
Nasilje u RS-u u porastu, kaznena politika blaga: Banjalučanin pretukao suprugu i kćerku, osuđen uvjetno
AUTOR: B. S.
16.05.2024. u 12:28
get url
text
FOTO: Ilustracija
Banjalučanin M. O. pravosnažno je osuđen na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora za krivično djelo nasilje u porodici, odnosno što je u porodičnoj kući pretukao suprugu, a potom i kćerku koja je pokušala da zaštiti majku.
Okružni sud Banja Luka potvrdio je prvostepenu presudu koju je donio Osnovni sud, pa je optuženom izrečena uvjetna osuda na šest mjeseci zatvora koja se neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne ponovi krivično djelo. U presudi je navedeno da je drskim ili bezobzirnim ponašanjem, ugrozio spokojstvo, tjelesni integritet i duševno zdravlje članova svoje porodice i time doveo do povrede njhovog fizičkog ili psihičkog integriteta.
U presudi koju je objavio Osnovni sud Banja Luka, navedeno je da se sve desilo u avgustu 2020. godine oko 23.30 sati u porodičnoj kući. Nakon verbalne rasprave, optuženi je suprugu M. O. napao i udario šakom u glavu.
- Kada je njegova kćerka A. O. stala ispred njega u namjeri da zaštiti majku, udario je šakama svoju kćerku, a potom opet udario suprugu šakama u predjelu glave i tijela – piše u presudi.
Supruzi su nanesene povrede u predjelu lica i nosa, a kćerki u predjelu nadlaktice.
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji, optuženi M. O, koji je i ranije osuđivan zbog nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija, je priznao djelo, izrazio kajanje i istakao da se radilo o "incidentnoj situaciji".
Inače, nasilje u porodici u RS-u je u stalnom porastu. U 2023. godini u RS-u su prijavljena 1.192 slučaja nasilja u porodici što je za 15,3 posto više nego godinu ranije, od čega je bilo 1.034 krivičnih djela, što je porast od čak 20 posto u odnosu na 2022. godinu! Ukupan broj žrtava nasilja u porodici u prošloj godini je 1.519. U više od 90 posto slučajeva počinioci su bili muškarci, a u skoro polovini slučajeva nasilja u porodici radilo se o odnosu suprug nad suprugom (510).
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.