open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Otkriveni nakon devet godina: Dvojac optužen da je sugrađaninu ukrao 68.500 KM od prodaje bikova
AUTOR: B. S.
02.07.2024. u 13:21
get url
text
Sutrašnjica
Sutrašnjica
Banjalučani Ljuban Poletan (68) i Boris Gatarić (44) optuženi su da su iz kuće D. G. ukrali ukupno 68.460 KM. Poletan je optužen da je počinio krivično djelo teška krađa, a Gatarić da je pomogao u izvršenju ovog krivičnog djela.
Krađa se dogodila još prije devet godina, a optužnicu je tek sada podiglo Okružno javno tužilaštvo Banja Luka i potvrdio Okružni sud u ovom gradu.
U optužnici se navodi da se krađa desila u februaru 2015. godine u zaseoku Sutrašnjica u mjestu Kola kod Banje Luke, a da je žrtvu "tipovao" Gatarić koji je pokazao gdje se nalazi kuća oštećenog D. G. i rekao da on kod sebe posjeduje veću količinu novca koju je zaradio prodajom bikova, te kako oštećeni odlazi u štalu udaljenu nekoliko stotina metara od kuće.
Navedeno je kako su u svemu, po prethodnom dogovoru, učestvovali Gatarić, Poletan i M. G., te G. S. kojem je odlukom tužioca dat imunitet, a koji ih je dovezao i ostavio na spornoj lokaciji.
Poletan je ostao na putu kako bi M. G. mogao dojaviti ukoliko se oštećeni vrati iz štale, a za to vrijeme je M. G. kroz prozor ušao u kuću, ispreturao stvari, te u spavaćoj sobi u džepu pantalona pronašao 40 KM, a u ormaru u neseseru našao 20.300 CHF, 11.500 eura i 8.000 KM.
- Nakon toga ih je G. S. svojim automobilom vratio do kuće Poletana, gdje su podijelili novac na četiri dijela, od čega je jedan dio G. S. nakon nekoliko dana predao Gatariću. Na taj način su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 68.460 KM – navodi se u optužnici.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.