open-navfaktor-logo
search
Detalji s ročišta
Prikazan snimak operacije malene Džene Gadžun: Ko je napuštao salu i koliko puta su reagovali Rožajac i anestetičarka?
AUTOR: Am. S.
23.05.2024. u 14:58
get url
text
Jasmina Halimić, Nina Jovanović s advokatom i Suad Rožajac
Jasmina Halimić, Nina Jovanović s advokatom i Suad Rožajac
Na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu u predmetu koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, saslušana su dva vještaka, kriminalistički vještak FUP-a Iva Trezner i policijski službenik MUP-a KS Bogdan Vidović.
Trezner je danas pojasnila kako je u ovom predmetu učestvovala u hemijskom vještačenju ambalaža, lijekova i medicinskog pribora pronađenih u smeću u Ordinaciji Bejtović. Ona je pojedinačno nabrojala šta je sve pronađeno i u kojim količinama te je istakla i kako je za svaki pronađeni lijek dostavila i dokumentaciju sa web stranice za lijekove i medicinska sredstva. Istaknula je i kako je materijal iz smeća dostavio MUP KS.
Vidovićeva uloga u ovom predmetu ogledala se u pregledu videosnimaka izuzetih iz Ordinacije Bejtović gdje je i obavljena operacija malene Džene. On je Tužilaštvu KS dostavio službeni izvještaj s pratećom fotodokumentacijom uz opisne detalje na pojedinim.
Naglasio je kako su mu dostavljeni videosnimci sa tri kamere iz ordinacije na kojima je više od 1.000 snimaka. Sa one kamere koja se nalazi u operacionoj sali izuzeto je 169 videosnimaka, a na današnjem ročištu prikazani su dijelovi.
Danas smo mogli vidjeti pripreme za operaciju, kao i kao i sami tok operacije, dok je javnost isključena tokom drugog prekida operativnog zahvata.
Naime, kako se na videosnimku moglo vidjeti, a što je spomenuto i na jednom od prethodnih ročišta, Rožajac te anestetičarka Nermina Kadić u više navrata napuštali su salu, ne istovremeno.
Tužilaštvo je istaklo kako je Rožajac u jednom od izlazaka bio odsutan čak 12 minuta.
Moglo se vidjeti da je operativni zahvat prekidan u dva navrata te da su Rožajac i Kadić reagovali.
Na prijedlog Tužilaštva, a uz saglasnost odbrane, javnost je danas bila dijelom isključena.
Istaknuto je i da je ulazak pacijenta zabilježen u 11:58:58, a izlazak iz operacione sale u 14:06:01, uz dodatno pojašnjenje da se ne radi o realnom vremenu.
Naredno ročište zakazano je za sljedeći četvrtak s početkom u 9.30 sati, a bit će pozvana vještakinja Sanela Idrizović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.