open-navfaktor-logo
search
Održano ročište
Suđenje za smrt malene Džene Gadžun: Odbijen zahtjev odbrane za izuzeće sutkinje, svjedočili vještaci
Obdukcija je obavljena 16. novembra 2021. godine, a vještak je istakao da je utvrđeno da je smrt uzrokovana oštećenjima po život važnih centara u mozgu.
AUTOR: Am. S.
16.05.2024. u 12:26
get url
text
Jasmina Halimić, Nina Jovanović sa advokatom i Suad Rožajac
Jasmina Halimić, Nina Jovanović sa advokatom i Suad Rožajac
FOTO: Faktor
U Kantonalnom sudu u Sarajevu održano je ročište u predmetu koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun.
Na ročištu je nastavljeno ispitivanje vještaka medicinske struke Nermina Sarajlića. Ispitana je i vještakinja Nermina Korać, i kao svjedok ispitan je pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo Vildan Bijedić.
Sutkinja Indira Jahić, predsjedavajuća sudskog vijeća, čije je izuzeće na prethodnom ročitu prije sedam dana zatražio Rožajčev advokat Alen Nakić, istakla je danas da je odbijen zahtjev za njeno izuzeće, kao nedopušten. Zbog ovog zahtjeva prošlo ročište je bilo prekinuto.
Na današnjem ročištu odbrana je nastavila ispitivanje vještaka Sarajlića koji je na prethodnom ročištu pojasnio kako je izvršio obdukciju preminule djevojčice po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo i koje je sve uzorke izuzeo. Obdukcija je obavljena 16. novembra 2021. godine, a vještak je istakao da je utvrđeno da je smrt uzrokovana oštećenjima po život važnih centara u mozgu.
Branilac prvooptuženog Alen Nakić pitao je vještaka slaže li se da je oštećenje po život važnih centara moglo eventualno moglo nastupiti 14. novembra, a ne 8. novembra (kada je obavljena operacija Džene Gadžun, op. a.) na šta je odgovorio da se može složiti.
Također, upitan je da li je moguće da je mehanička ventilacija s visokim parametrima mogla izazvati edem mozga, što je utvrđeno da je preminula djevojčica imala. Vještak Sarajlić se izjasnio da to nije njegov domen.
Damir Koldžo, advokat drugooptužene Nine Jovanović, pitao je vještaka je li izvršena fotodokumentacija obdukcije. Vještak je naveo kako se ne sjeća jer je prošlo dosta vremena od toga i da to nije njegov posao.
Također, tokom ispitivanja vještaka istaknuto je da su uzeti uzorci iz oba oka, a ne samo desnog gdje je obavljen operativni zahvat.
Advokat Đorđe Jugović, branilac trećeoptužene Jasmine Halimić, pitao je vještaka je li moguće da uzrok smrti može biti u vezi s eventualnim posljedicama i propustima tokom kliničkog liječenja djevojčice. Vještak se nije mogao izjasniti na ovo pitanje.
Vještakinja Nermina Korać je zaposlenica Javne ustanove Zavoda za medicinu rada Sarajevo, u laboratoriji za toksikološka ispitivanja, stručni je saradnik za hemijsko-toksikološka ispitivanja. Ona je danas na ročištu pojasnila kako je Zavod dobio naredbu da izvrši analizu bioloških uzoraka, te da utvrde da li se mogu pronaći tragovi lijekova ili drugih materija i da navedu sve uočeno. Oni su na analizu dobili krv, urin, sadržaj žuči i očnu vodicu. 
Korać je istakla da su uzorci bili adekvatno upakovani i potpisani i da su predati od službenog lica MUP-a Kantona Sarajevo.
Kazala je da su 22. novembra pristupili analizi uzoraka, te da su metodom tečne ekstrakcije analizirali uzorke. U ovim uzorcima pronašli su fenobarbital, a dodatno su u urinu pronašli morfij.
Istakla je da su testirani svi uzorci, ali se nije mogla izjasniti da li je očna vodica iz lijevog ili desnog oka jer nije bilo naznačeno na epruveti koja im je dostavljena.
Svjedok Vildan Bijedić, pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo, zaposlen u kriminalnom odjelu policije, u novembru 2021. je bio u Odjeljenju za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga koje je bilo nadležno za istragu u ovom slučaju.
Istakao je da je već 15. novembra formiran tim kolega iz različitih odjeljenja koji su provodili naredbe Tužilaštva, konkretno oduzimanje predmeta u vezi s navedenim događajem. Pojasnio je da su to pretežno dokumentacija, uređaji i videonadzori.
To su bili medicinska dokumentacija preminule djevojčice i medicinski aparati i uređaji u ordinaciji "Bejtović".
Bijedić je rekao da su roditelji preminule djevojčice Amila i Muris Gadžun dobrovoljno pristupili i predali svoje telefone na vještačenje.
Odbrana nije imala pitanja za ovog svjedoka.
Naredno ročište zakazano je za naredni četvrtak, 23. maj, u 9.30 sati, za kada su pozvani vještaci Iva Trezner iz MUP-a FBiH, te Bogdan Vidović i Sanela Idrizović iz MUP-a KS.
Anesteziolog Rožajac optužen je za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi i krivično djelo nesavjesno liječenje, dok se oftalmolozi Jovanović i Halimić-Alajbegović terete za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.
Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), šest dana nakon što su ljekari optuženi za njenu smrt, u stomatološkoj ordinaciji "Dr. Bejtović" obavljali "rutinsku" operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se, nikad nije probudila.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.