open-navfaktor-logo
search
Određene mu mjere zabrane
Rješenje Suda: Potkrijepljena osnovana sumnja da je Memija učestvovao u pranju 320.000 eura po uputama Gačanina
AUTOR: Istraga/Faktor
25.04.2024. u 15:51
get url
text
Gordan Memija
Gordan Memija
FOTO: Faktor
Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine rano jutros odlučio odrediti pritvor za tri osobe, uhapšene u akciji "Black Tie 2", te odrediti mjere zabrane za njih sedam, u javnosti su objavljeni dijelovi sudskog rješenja. 
Između ostalog, dokazima je potkrijepljeno postojanje osnovane sumnje da je biznismen Gordan Memija učestvovao u organizaciji nabavke i doniranja specijalnih policijskih uniformi Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije, i to novcem u iznosu od 320.000 eura za koje je znao da potječe iz kriminalnih aktivnosti. 
Memiji je Sud BiH izrekao dvije mjere zabrane i to zabranu napuštanja Bosne i Hercegovine i zabranu komuniciranja sa svjedocima. 
- Dokazima je potkrijepljeno postojanje osnovane sumnje da je Gordan Memija učestvovao u organizaciji nabavke i doniranja specijalnih policijskih uniformi Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije FMUP-a u periodu 2016/2017. godine, na način da je sredinom 2016. iznos od oko 320.000 eura, preuzet od Elmira Sarića i njegove supruge Nathalie za koji je znao da potječe iz kriminalnih aktivnosti, po uputama E. G., te dogovorio sa svojim poznanikom i bliskim poslovnim partnerom Alamerović Erminom zvanim Kiki da njemu preda novac za realizaciju donacije specijalne opreme Federalnoj upravi policije, kako bi Alamerović posredstvom svoje firme Rhea Expres izvršio nabavku i uvoz specijalne policijske opreme koju će potom uručiti kao donaciju, a sve kako bi se prikrio trag novca, odnosno izvršilo "pranje" novca koji potječe iz krivičnih djela neovlaštene trgovine opojnim drogama od organizovane kriminalne grupe "Tito i Dino" - navedeno je u Rješenju Suda Bosne i Hercegovine kojim se određuju mjere zabrane Gordanu Memiji, a koji je objavio portal Istraga.
Navodi se i da "također, u odnosu na osumnjičenog Gordana Memiju, postojanje osnovane sumnje proizilazi i iz iskaza svjedoka Ermina Alamerovića, koji je potkrepljen i iskazima policijskih službenika".
- ... Sve navedeno, ukazuje na obimnost kriminalnih radnji, upornost u izvršenju tih radnji, te potvrđuje samu organizaciju grupe, gdje osumnjičeni Adnan Smajlović u ulozi jednog od organizatora, a Sančez Jukić, Aida Halać, Tarik Zulović, Haris Behram, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić i Smail Šikalo, kao članovi organizovane grupe, te Gordan Memija, novac za koji se osnovano sumnja da je stečen izvršenjem krivičnih djela, a što je istima bilo poznato, svojim radnjama, lično ili preko drugih pravnih i fizičkih lica, stavljaju u regularne tokove, odnosno novac za koji znaju da je pribavljen počinjenjem krivičnog djela primaju, drže, raspolažu sa istim, koriste u privrednom ili drugom poslovanju, vrši njegov prijenos, odnosno pokušavaju prikriti njegovu prirodu, izvor, lokaciju, raspolaganje, kretanje, vlasništvo ili drugo pravo - dio je Rješenja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.