open-navfaktor-logo
search
Na dan operacije
Svjedočenje Bejtovića: Rožajac i anestetičarka su reanimirali djevojčicu Gadžun, Jovanović i Halimić nisu pomogle
U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročiše u predmetu koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Jasmine Halimić i Nine Jovanović zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun.
29.02.2024. u 15:07
get url
text

VEZANI TEKST - Održan pretres u slučaju smrti Džene Gadžun: Tužilaštvo navodi da operacija nije bila hitna

Na današnjem ročištu svjedočili su Jasmina i Benjamin Bejtović, vlasnici ordinacije u kojoj je izvršena operacija preminule djevojčice.

Kako je pojasnio Benjamin, ordinacija Bejtović imala je dvije etaže. U gornjoj se nalazila stomatološka ordinacija Bejtović, dok se u donjoj nalazila ordinacija za anesteziju, reanimaciju i terapiju bola, a koja je ugovorom o iznajmljivanju data na korištenje Rožajcu.

Rečeno je kako je ordinacija na donjem spratu izdata bez naknade te da su ulaz, čekaonicu i kancelariju na prvom spratu koristili zajedno.

Međutim, 2020. godine potpisao je još jedan ugovor s Rožajcem, u koji je uključena i Halimić, u kojem je tražena naknada od 500 KM za jedan dan.

Pojasnio je i na koji način su se obavljale operacije. Kako je naveo, neko od njih bi ga obavijestio da imaju operativni zahvat, pa bi im on javio kada imaju slobodan termin u ordinaciji.

Tako je bilo i kada se trebala raditi operacija preminule djevojčice.

- Dan prije operacije dobio sam poruku od Rožajca ili Jovanović, ne sjećam se tačno. Da se operacija odlaže zbog zdravstvenog stanja pacijenta. Nisam znao da je dijete u pitanju – rekao je Benjamin Bejtović, dodajući kako nije vidio ni nalaze.

Potom mu je neko oko devet sati na dan operacije javio da je CRP u redu te da će ipak raditi operativni zahvat. On je u 10:30 sati, kaže, otvorio ordinaciju te je uslijedila uobičajena procedura kada su Rožajac i Jovanović roditeljima prezentovali detalje operacije. Istakao je kako nije razgovor čuo u cjelini već da je vidio kako razgovaraju te povremeno čuo dijelove, ne može reći da je svjedok razgovora, ali da oni ne odudaraju od standardne procedure.

Nakon potpisivanja saglasnosti, koju je potpisala majka preminule djevojčice Amila, sišli su na donji sprat.

- Rožajac je intubirao dijete u mom prisustvu. Praksa je da ja prisustvujem zbog mogućih komplikacija tokom intubiranja. Ja budem tu do početka operacije, a operacija počinje kad se dijete uvede u anesteziju, jer u slučaju da ne može uspavati, operacija se odlaže – obrazložio je Bejtović.

Potom je, kaže, napustio prostorije ordinacije. Kaže kako je njegov rad tog dana započeo u 13 sati te da se vratio u prostorije oko 20 do 13.

Kada je ušao primijetio je da se nešto još dešava iako mu je ranije rečeno da će operacija trajati oko sat vremena. To je uočio na kamerama koje su, između ostalog, bile i u sali u kojoj se izvodila operacija.  Čuo je, priča on, vrisak – "Benjamine silazi".

VEZANI TEKST - Inspekcija o ordinacijama u slučaju djevojčice Džene Gadžun: Opća anestezija nije bila dozvoljena, upitna ispravnost aparata

- Sišao sam i vidio da se obavlja reanimacija djeteta – govori on pojašnjavajući kako su reanimaciju obavljali Rožajac i anestetičarka Nermina Kadić, dok su Jovanović i Halimić stajale po strani. On se presvukao pa pristupio pomoći u reanimaciji.

Ritam srca nije mogao vidjeti, ali je uočio kako je puls bio 20-ak, dok je saturacija skakala 65-70 pa spadala na 40.

Naglasio je kako nije vidio da je dijete priključeno na EKG.

 - U tom aranžmanu u kakvom smo učestvovali nas četvero to je bio peti ili šesti zahvat – kazao je o operaciji preminule Džene.

Hitna pomoć, koju je pozvala Jovanović, stigla je u momentu uspostavljanja ritma srca, odgovara on na pitanje tužiteljice.

Na pitanje sutkinje Indire Jahić zašto je pozvana Hitna pomoć kada su se u sali nalazila tri ljekara, Benjamin je naveo kako je to sandardna procedura i da se intubirano dijete ne smije transportovati privatno te da iziskuje intezivnu terapiju.

U trenutku operacije ove prostorije su bile registrovane na ordinaciju, a ne na polikliniku, pojašnjeno je danas.

VEZANI TEKST - Slučaj Džene Gadžun: Objavljujemo snimke poziva Hitnoj pomoći iz ordinacije "Dr. Bejtović"

Jasmina Bejtović, koja nije sišla u ordinaciju, kaže kako je prilikom ulaska u prostorije čula kako neki od aparata ispušta karakterističan zvuk.

- Bip, bip, bip. Kao u filmovima – pojašnjava ona tužilaštvu na pitanje kako karakterističan.

- Nekoliko minuta kasnije popela se Jovanović kako bi pozvala Hitnu pomoć, dole je loš signal – govori Jasmina.

Jovanović je Hitnoj pomoći u pozivu rekla da imaju pacijenta sa srčanim zastojem, kazala je Jasmina.

U ordinaciji "Bejtović", Benjamin je uposlenik dok je osnivač i odgovorno lice Jasmina, pojašnjeno je na današnjem ročištu.

Naredno ročište zakazano je za 7. mart u 10 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.