open-navfaktor-logo
search
Provjere računa u bankama
Akcija "Black tie 2": SIPA privremeno obustavila transakcije fizičkim i pravnim osobama
AUTOR: Faktor
23.04.2024. u 10:27
get url
text
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u sklopu operativne akcije "Black Tie 2", koja je realizovana zajedno sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, preduzeli mjere i radnje u okviru kojih su izvršili provjere računa u devet komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini i to za osam pravnih i osam fizičkih osoba.
Tom prilikom su tim pravnim i fizičkim osobama privremeno obustavljene transakcije u ukupnom iznosu 614.204,80 konvertibilnih maraka, 23.906,44 eura i 2.261 amerčki dolar, saopćila je SIPA.
Prilikom rada na predmetu u jednoj od komercijalnih banaka je pretresen sef dok je drugi sef blokiran.
- Ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među uhapšenima su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona koji se sumnjiče za krivična djela organizovanog kriminala, pranja novca, primanje dara i drugog oblika koristi, neovlaštenog prometa opojnim drogama i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija - saopćeno je iz SIPA.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.