open-navfaktor-logo
search
Održano ročište
Tužilaštvo traži mjere zabrane za petero povezanih sa kartelom "Tito i Dino": Prali novac od droge, dogovarali na Skyu
Konkretno, oni su bili dio organizovane kriminalne grupe na čijem čelu su, prema rezultatima dosadašnje istrage, bili Edin Gačanin, osuđen u Nizozemskoj i Adnan Smajilović, koji je tom grupom rukovodio na području BiH
AUTOR: M. M.
24.04.2024. u 14:26
get url
text
Ermin Alamerović i advokat Jasmir Muratović
Ermin Alamerović i advokat Jasmir Muratović
FOTO: Didier Torche/Faktor
U Sudu Bosne i Hercegovine završeno je ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrene za petero osumnjičenih i uhapšenih prekjučer u akciji "Black tie 2".
Mjere zabrane tužilac je tražilo za Boška Jerkovića, Ibru Miladina, Ermina Alamerovića zvanog Kiki, Nedžada Suljevića i Adnu Helić. 
Adna Helić (sa maskom)
Kako je danas u kratkom obrazloženju naveo tužilac Sanjin Kulenović, ovih petero osumnjičenih terete se za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca.
Konkretno, oni su bili dio organizovane kriminalne grupe na čijem čelu su, prema rezultatima dosadašnje istrage, bili Edin Gačanin, osuđen u Nizozemskoj i Adnan Smajilović, koji je tom grupom rukovodio na području BiH. 
Oni su osumnjičeni da su kao pripadnici kriminalne grupe međusobnim povezivanjem i dogovorom prali novac pribavljen prodajom velikih količina droge narkokartela "Tito i Dino" te da su putem Sky alikacije dogovarali mjesto i vrijeme izvršenja krivičnih djela. 
Nedžad Suljević
Imali su formirane dvije kase iz kojih je vršena isplata tog novca, koji je onda ubacivan u legalne tokove. Tužilac je spomenuo da je naredbom o istrazi obuhvaćen veći broj firmi. 
Tužilac predlaže da se osumnjičenima zabrani međusobno sastajanje i komuniciranje sa svim osobama koje su predmet istrage, traži ograničavanje njihovog kretanja na Kanton Sarajevo, oduzimanje putnih isprava i zabranu napuštanja BiH te da se moraju javljati nadležnoj policijskoj stanici jednom mjesečno. 
Ibro Miladin
Boško Jerković se sumnjiči da je početkom marta 2021. godine zbog svog znanja i vještina angažiran na uspostavljanju novog sistema komunikacije i servera putem kojeg je ova grupa komunicirala. Što se tiče Alamerovića, on se sumnjiči za pranje novca u vezi sa nabavkom uniformi za FUP, koje su kupljene novcem od prodaje droge od firme u SAD-u a gdje je Alaomorović posredovao pri nabav
U odnosu na preostalo troje osumnjičenih, tužilac nije konkretno obrazložio za šta ih tereti odnosno koje kriminalne radnje im se stavljaju na teret, već je naveo da su primali isplate novca iz te kase koju je vodio Adnan Smajilović. 
Na to su ukazali ibranioci osumnjičenih, prvenstveno advokat Senad Kreho, koji zastupa Jerkovića i Miladina, koji je ukazao da mu je posebno upečatljivo da nema nikakvog obrazloženja konkretno za Miladina. 
- On je nesporno bio jedan od pratilaca Gačanina po ugovoru o radu, što je sasvim legitimno. Nije imao Sky telefon, iako tužilac navodi da je on navodno iza neke šifre u Sky komunikaciji, što mi u cijelosti osporavamo - rekao je Kreho. 
Međutim, kako je naveo, on i njegovi branjenici su saglasni sa mjerama zabrane, kao i branioci ostalih osumnjičenih, advokati Jasmir Muratović i Mersiha Delić, koji su zastupali Alamerovića i Helić, dok Nedžad Suljević na današnjem ročištu nije imao branioca i zastupao je sam sebe. On je također rekao da je saglasan sa predloženim mjerama. 
U 14.30 će biti održano ročište za grupu uhapšenih a za koje tužilaštvo traži pritvor. Među njima su šef Specijalne policijske jedinice FUP-a Mustafa Selmanović, v.d. direktora FUP-a Vahidin Munjić, biznismen Gordan Memija te nekolicina pripadnika FUP-a te drugi. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.