open-navfaktor-logo
search
Priznala krivicu
Utaja poreza u poznatoj sarajevskoj pizzeriji: Ibrović osuđena na godinu zatvora, oduzeto joj više od 870.000 KM
AUTOR: Faktor
04.06.2024. u 08:51
get url
text
Zgrada Kantonalnog suda u Sarajevu
Zgrada Kantonalnog suda u Sarajevu
Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je krivom Nejru Ibrović zbog krivičnog djela porezna utaja, saopćilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo.
Osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Istovremeno, oduzeto joj je 872.491,46 KM nezakonite koristi pribavljene krivičnim djelom.
- Nejra Ibrović se tereti da je od 2017. do 2019. godine, u svojstvu direktorice privrednog društva APNglobal, u okviru kojeg posluju dva ugostiteljska objekta Pizzeria Montana, lažno prikazivala stvarni promet kroz fiskalne kase. Tačnije, promet je umanjivala i na osnovu toga pravila lažne porezne prijave te plaćala manji porez nego što je trebalo. Na taj način utajila je porez u iznosu od 872.491,46 KM - navedeno je u saopćenju.
Ibrović je osuđena u sklopu predmeta "Kasa". Akcija "Kasa" započela je u martu 2019. godine kada je uhapšeno 13 osoba, među kojima i odgovorne osobe iz poznatih sarajevskih ugostiteljskih objekata Vatra, Metropolis, Kibe Mahala, Montana, Restoran Una, restoran Luka i drugi.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.