open-navfaktor-logo
search
Predmet "Kasa"
U poznatoj sarajevskoj pizzeriji utajili više od 870 hiljada maraka, optužena Nejra Ibrović
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Nejre Ibrović zbog krivičnog djela porezna utaja.
25.05.2023. u 10:09
get url
text

- Nejra Ibrović se tereti da je od 2017. do 2019. godine, u svojstvu direktorice privrednog društva APNglobal u okviru kojeg posluju dva ugostiteljska objekta Pizzeria Montana, lažno prikazivala stvarni promet kroz fiskalne kase.

Tačnije, tereti se da je promet umanjivala i na osnovu toga pravila lažne poreske prijave te plaćala manji porez nego što je trebalo. Na taj način utajila je porez u iznosu od 872.491,46 KM. U optužnici je postupajući tužilac tužilac predložio trajno oduzimanje nezakonite koristi pribavljene krivičnim djelom, koja je već privremeno osigurana. Za glavni pretres predloženo je saslušanje 16 svjedoka, tri vještaka informacijsko-komunikacijske i finansijske struke i izvođenje više od 100 materijalnih dokaza - saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Akcija "Kasa" započela je u martu 2019. godine kada je uhapšeno 13 osoba, među kojima i odgovorne osobe iz poznatih sarajevskih ugostiteljskih objekata Vatra, Metropolis, Kibe Mahala, Montana, Restoran Una, restoran Luka i drugi.

Uhapšeni su zbog sumnje na utaju poreza, tačnije da nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, da su promet umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.