open-navfaktor-logo
search
Akcija "Verona"
Zaplijenjeni pečati institucija BiH i entiteta RS: Uhapšene tri osobe u Zvorniku, na teret im se stavljaju brojna djela
07.06.2024. u 15:38
get url
text
Tri osobe uhapšene su u Zvorniku u akciji kodnog naziva "Verona", a sumnjiče se da su počinili više krivičnih djela među kojima su i zloupotrebe u vezi s izdavanjem ličnih dokumenata za kriminogene osobe sa potjernica.
Akciju realizuje Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a u saradnji sa Policijskom upravom Zvornik, a pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
 Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična djela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina, falsifikovanje isprave, kompjuterska prevara, falsifikovanje ili uništenje službene isprave, propisanih Krivičnim zakonom BiH i Krivičnim zakonikom RS-a.
- Po naredbi Suda BiH, izvršeni su pretresi na pet lokacija kojom prilikom su oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela te više pečata institucija Bosne i Hercegovine i entiteta RS, srednjih škola, privatnih preduzeća, obrasci, uvjerenja i potvrde, mobilni telefoni i drugi predmeti - saopćeno je iz MUP-a RS-a.
Troje osumnjičenih se terete da su u ranijem periodu na području Zvornika stupali u kontakt sa većim brojem kriminogenih osoba, pripadnika organizovanih kriminalnih grupa iz više evropskih zemalja (Srbija, Sjeverna Makedonija i dr.) za kojima su bile raspisane potjernice zbog najtežih oblika krivičnih djela (teška ubistva, nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga i dr), te organizovali i posredovali pri izdavanju ličnih karata i putnih isprava BiH na osnovu falsifikovanih inostranih dokumenata. Navedena operativna akcija se pod nazdorom Tužilaštva BiH provodi od februara 2024. godine.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.