open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo KS
Zatražen pritvor za uhapšene u akcijama "Omerta" i "Rapid"
AUTOR: M. M.
27.06.2024. u 16:07
get url
text
Tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva uputio je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima Murisu i Dini Hodžiću, Sulejmanu Haliloviću, Emanu Deviću i Robertu Gubiću, uhapšenima u akciji kodnog naziva "Omerta".
- Pritvor je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, bojazni da bi boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze, kao i da bi na slobodi mogli ponoviti krivično djelo - navela je glasnogovornica Tužilaštva Azra Bavčić.
Dodala je da su za preostalo dvoje osumnjičenih predložene mjere zabrane. Radi se o, kako smo ranije već objavili, Merjem Mujanić i Muameru Klanci. 
Uhapšeni se sumnjiče da su, djelujući kao organizovana kriminalna grupa, na području Kantona Sarajevo duži vremenski period nabavljali opojnu drogu na ilegalnom tržištu, te je dalje distribuirali s ciljem sticanja nezakonite imovinske koristi.
Pripadnici FUP-a jučer su u akciji "Omerta" pretresli deset lokacija, a prilikom pretresa pronađena je određena količina droge, telefoni, SIM kartice, kao i novac, vozila koja su korištena prilikom izvršenja krivičnog djela, te drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezi sa navedenim krivičnim djelom.
Tužilaštvo KS ranije je Sudu uputilo prijedlog i za određivanje pritvora osumnjičenima Adnanu Vuku, Maidu Maslaku, Omeru Čolakoviću i Ziji Novaliću, a koji su uhapšeni u akciji kodnog naziva "Rapid" zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.
Oni se također sumnjiče da su kao organizovana kriminalna grupa u proteklih šest mjeseci proizvodili, pakovali i prodavali drogu amfetamin na području Kantona Sarajevo i šire.
Za potrebe proizvodnje droge u Sarajevu su iznajmili stan u kojem je i pronađeno 74 kilograma amfetamina, oko 12 litara amfetaminskog ulja, jedan kilogram ammfetamina crystal-ice, devet pakovanja sa više stotina tableta ecstasyja, vatreno oružje i municija, vaga, folije i drugi pribor za proizvodnju i pakovanje droge.
Akciji hapšenja ove grupe prethodile su posebne istražne radnje i višemjesečna istraga Tužilaštva KS i Federalne uprave policije u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.