open-navfaktor-logo
search
Prijevremeni izbori
Adnan Šerak, kandidat za načelnika Vogošće: Općine je potrebno da vode menadžeri
Adnan Šerak jedan je od kandidata na prijevremenim izborima za načelnika Općine Vogošća.
02.02.2023. u 21:46
get url
text

Ovaj diplomirani inženjer saobraćaja trenutno je uposlen na poziciji izvršnog direktora za kanalizacioni sistem u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću Vodovod i kanalizacija. Prije toga je radio u kompanijama Centrotrans Eurolines, Ski-centru Bjelašnica Igman – ZOI'84, te Omega Živinice / Beko Sarajevo.

Za poziciju načelnika Općine Vogošća predložila ga je koalicija Ujedinjeni, koju čine stranke Narod i Pravda (NIP), Naša stranka (NS) i Socijaldemokratska partija BiH (SDP).

U razgovoru za Faktor Šerak je govorio o tome zašto baš njega stanovnici Vogošće trebaju izabrati za novog načelnika na izborima 5. februara, šta će biti prioriteti u njegovom radu, koliko dugo je politički aktivan…

Ostalo je još nekoliko dana do vanrednih izbora za načelnika Općine Vogošća. Šta možete obećati stanovnicima Vogošće ako dobijete njihovo povjerenje i pobijedite na izborima?

- Obećavam jedan potpuno novi koncept upravljanja Općinom bez lažnih obećanja, priliku za stručne i poštene kadrove, snažnu borbu protiv korupcije. Također, izgradnju vodovodne mreže s jasnim ciljem "Vodu za svaki dom na teritoriji Općine", više sadržaja za porodicu, razvoj turizma i bolju podršku za privrednike i poljoprivrednike.

Jedini konkurent Vam je Migdad Hasanović. Koje su Vaše prednosti u odnosu na Hasanovića?

- Općine je potrebno da vode menadžeri. Lično posjedujem više od jedanaest godina menadžerskog iskustva kojeg sam stekao prije svega radeći kroz realni i javni sektor. Važno je istaći da sistem koji stoji iza mene, koalicija (NIP, SDP, NS) "Ujedinjeni" koja funkcioniše u Kantonu Sarajevo je dokazan kao radan i sistem koji ispunjava obećanja, što ne možemo reći za koncept na suprotnoj strani, naročito ne u posljednjih deset do dvanaest godina.

Koji su glavni problemi sa kojima se susreću stanovnici Općine Vogošća?

- Prije svega, problem sa komunalnom infrastrukturom u koju se nije ulagalo dovoljno tokom prethodnih godina, ozbiljan broj klizišta na teritoriji Općine, slabo razvijena poljoprivreda, nedostatak turizma, ali i, nažalost, mnogi drugi.

Koji će Vam biti prioriteti u radu ako pobijedite na izborima?

- Kao što sam i naveo, vodu sistema vodovoda mora imati svaki dom, djeca dobre uvjete u svim školama, javni prijevoz treba da bude u svim naseljima, te biti na usluzi sa ovlastima načelnika Vladi KS u izgradnji I transverzale jer su saobraćajne gužve među gorućim problemima građana Vogošće.

Koliko godina ste već politički aktivni?

- Ako se uzme aktivnost kroz organizacije mladih (više od pet godina), teško da mogu precizirati, ali ukupno negdje oko deset godina.

Trenutno ste izvršni direktor za kanalizacioni sistem u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću Vodovod i kanalizacija. Po struci ste diplomirani inžinjer saobraćaja. Zbog čega ste odlučili da se bavite politikom?

- Smatram da je politika častan i odgovoran poziv kojim se moraju baviti pošteni i sposobni ljudi jer u suprotnom se istom bave nesposobni i nepošteni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.