open-navfaktor-logo
search
Intervju
Ambasador Namoora: Palestinskom narodu se sprema genocid, svijet praktikuje političko licemjerstvo
Ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezaq Namoora u intervjuu koji je dao Faktoru govorio je o agresiji Izraela na njegovu zemlju, da li se sprema genocid palestinskom narodu, ali i o licemjerju svijeta koji uglavnom nijemo posmatra. 
12.10.2023. u 19:29
get url
text

Koliko je Palestinaca ubijeno do sada u izraelskim napadima na blokirani Pojas Gaze a koliko povrijeđeno? Da li je tačno da se ubijaju žene, djeca, starci?

Barbarska agresija koju sprovode snage okupatora nad palestinskim Pojasom Gaze je organizovani genocidni rat od jedne države naoružane nuklearnim oružjem i najmodernijim vrstama naoružanja na kopnu, moru i u zraku, i to, naravno, protiv nedužnog i golorukog civilnog stanovništva. Pa, je li to samoodbrana?! Na veliku žalost, do ovog momenta ima više od 1.300 mrtvih, 6.000 povrijeđenih i 300.000 raseljenih iz svojih mjesta stanovanja na ulicu.

Je li istina da se palestinskom narodu sprema genocid?

Da, i sve što rade snage izraelskog okupatora u zraku, na kopnu i moru potvrđuje to, kao i razmjere razaranja i uništavanja cijelih naselja, zajedno sa kućama i stambenim zgradama, školama i univerzitetima.

Da li bolnice mogu primiti sve povrijeđene, kakva je situacija?

Jedan broj bolnica je van funkcije i rad je obustavljen, a preostale bolnice nisu više u stanju primiti sve ranjene i mrtve, a uz to ponestaje lijekova i nema medicinske opreme, a ginu i ekipe hitne pomoći i medicinske ekipe.

Možete li nam kazati da li je tačno da je Izrael isključio vodu i struju Palestincima?

Agresorska država Izrael, da, zvanično i javno je najavila i zaista obustavila vodu, struju, gorivo i hranu cijelom Pojasu Gaze, a napominjemo da je broj stanovnika Pojasa blizu 2,5 miliona ljudi, palestinskih građana. Oni već žive u tragičnim uslovima zbog opsade nametnute prije 17 godina.

Stiče se utisak da je Izrael samo čekao jednu ovakvu "akciju" Hamasa kako bi pobili palestinski narod, iskalili se na nevinima?

Moguće je da je to relativno tačno, ali molim da obratite pažnju da ekstremnoj rasističkoj vladi izraelskog okupatora nisu potrebne izlike niti opravdanja za počinjenje masakara i akcija istrebljenja protiv Palestinaca, koje podrazumijevaju etničko čišćenje. Pored toga, tu je i skrnavljenje kršćanskih i islamskih svetinja, a naročito u Jerusalemu, oduzimanje teritorija, izgradnja ilegalnih naselja, ubijanje i hapšenje Palestinaca, te protjerivanje Palestinaca na Zapadnoj obali.

Kako komentirate to da svijet uglavnom nijemo posmatra pokolj Palestinaca u Pojasu Gaze?

Svijet, a naročito Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje u većini praktikuju političko licemjerstvo i dvostruke aršine, dodavši tome da postoje stotine rezolucija izdatih od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i Vijeća sigurnosti, od kojih Izrael nije proveo niti jednu rezoluciju.

Svijet koji stalno priča o slobodi i pravdi, demokratiji i ljudskim pravima, nije izvršio nikakav stvarni pritisak na državu okupatora radi okončanja okupacije teritorija Države Palestine i omogućavanja palestinskom narodu da ostvari svoja legitimna prava, a na prvom mjestu nezavisnost i utjelovljenje svoje države sa granicama iz 4. juna 1967. godine, sa Časnim Jerusalemom kao glavnim gradom (Istočni Jerusalem okupiran 1967. godine), u skladu sa rezolucijama međunarodnog prava i Arapske mirovne inicijative, a koje su priznate u svijetu kako bi se došlo do dvodržavnog rješenja, koje je također postalo dio međunarodnog prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.