open-navfaktor-logo
search
Intervju
Edin Forto: Izgradnjom spalionice konzervirali bismo sarajevsku deponiju Smiljevići
Kanton Sarajevo sigurno neće ovakav projekat finansirati sam i praksa je da se investiranje prepusti privatnim firmama, često vlasnicima spomenutih tehnologija, a državno učešće mogu biti garancije za otkup električne i toplotne energije, garancija na količine otpada, i eventualno osiguranje zemljišta za izgradnju, kazao je premijer KS
24.11.2019. u 07:47
get url
text

Iako stručnjaci i građani već dugo upozoravaju na problem sarajevske deponije Smiljevići koju su okarekterizirali kao ekološku bombu, rješenje o deponiji se još ne nazire i za sada je sve na nivou prijedloga. Na višesatnoj hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je održana 8. oktobra bilo je riječi i o izgradnji spalionice, koja bi, prema riječima premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, koštala 240 miliona maraka i gradila bi se u Butilama, ali bi se na taj način dugoročno riješio problem odlaganja otpada u Kantonu Sarajevo.

Kao dugoročno rješenje problema na deponiji Smiljevići na sjednici Kantona Sarajevo predložili ste izgradnju spalionice. Možete li to pojasniti i kako se došlo do 240 miliona maraka koliko bi koštala izgradnja spalionice?  

- Ne radi se o spalionici. To je kolokvijalni naziv. Radije bih da koristimo izraz "kogenerativno postrojenje". Istina, do sada je završena studija za MBO (mehaničko-biološka obrada ili tretman) i za kogenerativna postrojenja. Procjena za MBO postrojenje iznosi 79 miliona, a 219 miliona maraka su procijenjena za kongenerativno postrojenje. Iznosi, naravno, nisu fiksni. Radi se tek o procjenama. Vlada treba da se opredijeli za jednu od dvije ponuđene opcije. U zavisnosti od izbora tehnologije, odrediti će se i lokacija. Za kogenerativno postrojenje je u studiji predložena lokacija u Butilama. SERDA je za potrebe resornog Ministarstva prostornog uređenja i Vlade KS objavila javni poziv za izbor najpovoljnjijeg ponuđača za izradu navedene studije. U prostorijama rektorata UNSA održana je prezentacija uz veliki broj prisutnih prvenstveno iz akademske zajednice i zainteresiranih strana po navedenoj tematici. Procjena je donesena u skladu sa stručnim parametrima potrebnim za jedan ovakav projekat. Najčešće se radi o količini i sastavu otpada na ulazu u postrojenje, kao i procjeni cijene energije koje će postrojenje moći prodati na tržištu.

Deponija Smiljevići već je prebukirana i razmišlja se o njenom zatvaranju što se može učiniti samo u slučaju izgradnje nove deponije, ali koju niko neće u svom dvorištu. Vi ste izrazili uvjerenje da bi se izgradnjom spalionice stvorili uvjeti za zatvaranje i konzerviranje deponije u Smiljevićima i oko te ideje vode se stručne rasprave. Možete li reći ko vodi stručne rasprave?

- Vlada je organizirala već dvije stručne rasprave, jednu kroz prezentaciju studije, a jednu za vrijeme događaja Unlimited. U slučaju izgradnje ovakvog postrojenja, problem regionalne deponije se trajno rješava.

Najavili ste ako bi se donijela odluka o izgradnji spalionice da bi 2020. godine budžetirali konsultante koji bi pripremili projekt. S obzirom na to da će ovo biti skup projekat, Vlada KS neće moći sama moći finansirati ovaj skupi projekat i trebat će pomoć  Vlade FBiH, uzimanje kredita i pomoć Evropske unije. Očekujete li da ćete imati podršku jer izgradnja spalionice trebala bi se završiti u najkraćem mogućem roku, pošto su kapaciteti deponije Smiljevići pri kraju?      

- Da bi došlo do početka radova, mora da se izvrši niz predradnji u smislu izrade projektnog zadataka, priprema planske dokumentacije i ishodovanja dozvola. Kanton Sarajevo sigurno neće ovakav projekat finansirati sam. Praksa je da se investiranje prepusti privatnim firmama, često vlasnicima spomenutih tehnologija. Državno učešće mogu biti garancije za otkup električne i toplotne energije, garancija na količine otpada, i eventualno osiguranje zemljišta za izgradnju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.