open-navfaktor-logo
search
Intervju
Hasan Tanović: Od početka mandata moja politika koja nije osvetnička problem je pojedincima
Nakon posljednje sjednice Općinskog vijeća Novo Sarajevo, na kojoj su smijenjeni predsjedavajući Robert Pleše (Naša stranka) i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Nijaza Džaka (Narod i pravda), ne jenjavaju tenzije na relaciji načelnik Hasan Tanović (Socijaldemokratska partija) - "Trojka". Vijećnica Naše stranke Mirela Džehverović objavila je kako načelnik Tanović nema podršku ove stranke te da treba pokrenuti njegov opoziv.
13.06.2023. u 15:18
get url
text

Kako komentirate posljednje optužbe vijećnice Naše stranke u Općinskom vijeću Novo Sarajevo Mirele Džehverović?

- Vjerujte da je vijećnica Mirela Džehverović posljednja koja bi u ovom momentu trebala da bilo šta komentariše, a posebno ne da nekog optužuje za nešto. Ja razumijem da je pojedincima sada problem jer više nemaju poluge kojim bi mogli da usmjeravaju procese u smjeru u kojem ga oni vide i kontrolišu, ali to je već prošlo vrijeme i sa tim se trebaju što prije pomiriti umjesto što prave neuvjerljive predstave za javnost.  

Pored toga, dovoljno će biti da pogledate objave na njenim socijalnim mrežama nekoliko mjeseci unazad, ako ih nakon petka nije uklonila i da shvatite o čemu govorim.

Neću se upuštati u diskusiju povodom tog istupa s obzirom na to da itekako znam pozadinu kompletne priče, pa ne bih da ispadne da sam ja meta svega, jer nisam, a oni uporno pokušavaju da na jedan perfidan i nevješt način skrenu priču sa pravog kolosijeka.

Nije njima problem Hasan Tanović, već to što su izgubili mogućnost da upravljaju i manipulišu procesima.

VEZANI TEKST - Smijenjeno rukovodstvo Općinskog vijeća Novo Sarajevo, načelnik Tanović progovorio o torturi, ucjenama...

Imate li trenutno podršku rukovodstva SDP-a BiH?

- Uvjeren sam da imam podršku SDP-a i jasno je da je skretanje priče sa odgovornosti i nerad Općinskog rukovodstva, na priču o SDP-u i načelniku, u interesu onima koji zapravo stoje iza čitave priče i loših rezultata rada Vijeća.

Zaista moram razočarati sve one pojedince koji pokušavaju posljednjih dana da prebace priču sa Općinskog vijeća i svoje odgovornosti za nefunkcionisanje istog, na priču o načelniku i navodnim nesuglasicama sa načelnikom, poručivši im da se trebaju vratiti u realnost. Građani Novog Sarajeva, a posebno kolege sa kojima ti isti pojedinci u Vijeću rade, itekako znaju ko, šta i kako radi ili ne radi.

Radite li za SDA i DF kako Vas optužuju?

- To za koga ja radim, vjerujem da građani Novog Sarajeva veoma dobro znaju. Ispostavilo se od samog početka mandata da je moja politika koja je sve samo ne osvetnička, problem pojedincima koji su htjeli da se oni koje smo pobijedili na izborima dodatno ponize i eliminišu iz bilo koje vrste procesa u našoj općini.

Međutim, zaboravljaju svi onda kada počnu da se bore za svoje lične interese da u Novom Sarajevu žive građani koji su pristalice kako pozicije, tako i opozicije, kako NiP-a, SDP-a i Naše stranke, tako DF-a, SDA, SBiH i drugih.

U tom smislu, svako ko očekuje da ću dok obavljam funkciju načelnika bilo kome zatvoriti vrata, žive u ozbiljnoj zabludi.

Vjerujem da su ciljevi i politika koju promoviše i zastupa "Trojka" u Kantonu Sarajevo, a koju i ja od početka mandata sprovodim itekako prihvatljivi kako poziciji, tako i opoziciji, jer su obični građani i njihova prava u fokusu iste.

Kao što sam napisao u prethodnim objavama, prema mojim saznanjima, nikakva se nova većina nije okupila u Novom Sarajevu i nikakve kalkulacije SDA ili bilo ko drugi nije pravio na račun većine koja je u petak smijenila dio aktuelnog rukovodstva. To što su njihovi vijećnici u nekoliko navrata kada su stvari koje su bile jako bitne za građane i funkcionisanje administracije u Općini Novo Sarajevo podržali određene aktivnosti i procese govori u prilog tome da su politički veoma iskusni i da veoma dobro znaju koji su benefiti biti konstruktivna opozicija.

Žalosno je što oni koji se danas nalaze u "poziciji" ne rade i ne ponašaju se u skladu sa tim, već su i dalje spremni isključivo da kritikuju, iznose paušalne navode i traže da neko ponese teret za nešto što je zapravo njihova odgovornost.

Ponavljam, vjerujem da građani nisu više naivni i znaju veoma dobro ko šta radi i za čiju korist.

Je li upućen zvaničan prijedlog za Vaš opoziv i bojite li se eventualnog referenduma građana?

- Već sam u nekoliko navrata komentarisao ideje koje su vezane za moj eventualni opoziv i referendum. Zašto bi se bilo ko, ko radi u najboljoj namjeri, pozitivnoj praksi i uvjerenju bojao opoziva?

Prije svega, treba shvatiti da je to demokratsko pravo i da bilo ko, ko ima valjane argumente i organizuje potrebnu većinu u Općinskom vijeću može da pokrene moj opoziv.

U tom smislu, svi mogu da budu sigurni, ako i dođe do toga da će administracija učiniti sve da im taj formalni put olakša. Sumnjam da će se to dogoditi iz razloga što niko ko je do sada najavljivao moj opoziv, pa i vijećnica Naše stranke, nije iznio niti jedan valjani argument za tako nešto.

Konstatacija "ne radi se ništa", "nikada nije bilo gore" i slično, samo je jeftini pamflet i eventualni uvod u trošenje građanskih para na političke igre i prepucavanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.