open-navfaktor-logo
search
Intervju
Igor Radovanović, v. d. direktora Muzeja Sarajevo: Moje je da provedem plan koji je već usvojen za ovu godinu
Nakon što je u septembru prošle godine s pozicije direktora Muzeja Sarajevo smijenjena Alma Leka, ovom institucijom kulture kratko je rukovodio Hamdija Dizdar.
12.06.2023. u 08:42
get url
text

Tačnije, nakon Leke za v. d. direktora Muzeja bio je postavljen viši kustos Hamdija Dizdar, koji je u februaru odabran za direktora Muzeja, nakon čega je dao ostavku. Naslijedio ga je kolega kustos Igor Radovanović. Do imenovanja direktora, Radovanović će obnašati funkciju v. d. direktora.

- Predložio me je Upravni odbor krajem prošlog mjeseca, a Vlada KS je to potvrdila na posljednjoj sjednici. Prošli četvrtak je dala saglasnost. Ostalo je još da zvanično izvršimo primopredaju – kazao je Radovanović za Faktor.

Na poziciji v. d. direktora odabran je na tri mjeseca, dok Vlada Kantona Sarajevo ne raspiše konkurs za direktora. Pitali smo ga da li će se prijaviti?

- Vjerujte da mi je još rano da razmišljam o tome, a odluku za raspisivanje konkursa i potvrđivanju donosi Vlada KS. To će biti u toku godine sigurno – odgovara Radovanović.

Ističe da je "jedno biti uposlenik bez odgovornosti, a drugo kada preuzmete odgovornost, i onda vidite s kakvim se problemima susrećete, šta sve morate uraditi".

Svaka pozicija nosi određenu odgovornost. Naravno da je pozicija direktora, pa i v. d. direktora najodgovornija. Rekli ste da ste se susreli sa određenim problemima. Kojim?

Ne bih o tome još. Uglavnom, naše društvo je puno problema, sistem je takav. Dok se malo uhodam, dok sagledam situaciju u potpunosti.

Jeste li bili svjesni tih problema i kao uposlenik, dok ste bili kustos. Kažete da ste 15 godina u Muzeju?

Običan uposlenik institucije obavlja svoj posao. Ali kada dođete u drugu poziciju da preuzimate odgovornost, onda vidite da je to nešto sasvim drugo, da morate da rješavate neke stvari.

Neke stvari koje su Vaši prethodnici napravili?

Ne bih da o bilo kome pričam. Svako od nas je jedinka za sebe. Svako od nas kada dođe na poziciju ima svoj način, vid rješavanja stvari određenih. Ne pada mi na pamet da ja kritikujem. Moje je da to što sam zatekao da riješim na najbolji mogući način, a znate da uvijek za sve postoji neko rješenje u životu.

Da, tako je, ali ta pozicija nije filozofska nego menadžerska. Poštujem Vaš pristup i način razmišljanja, ali ovdje mi trebaju konkretne stvari da mi kažete – je li Muzej u dugovima, kakve probleme ste zatekli?

Volio bih, ako bude prilike, da dođete da radimo intervju nakon nekog vremena.

Dok se Vi "uhodate"?

Naravno. Naš Muzej je jedna posebna institucija za razliku od drugih muzeja. Mi smo ovdje u srcu grada, na Baščaršiji. Nas najviše posjećuju turisti. Možda smo posjećeniji nego druge institucije kulture, neki drugi muzeji. Prednost je naša lokacija. Samim time što su naši depadansi nacionalni spomenici, što je od reprezentativnog značaja.

Vi ste, što bi se reklo, "na ruku".

Da.

Muzej nudi i dobar sadržaj.

Mi se trudimo da naši uposlenici budu na ruku posjetiteljima. Uvijek smo tu, otvoreni smo za svakog dobronamjernog posjetitelja.

O novim projektima, da li je rano govoriti?

Vidite, da li ću ja odlučiti da se prijavim za poziciju direktora imam neko vrijeme da razmislim, a moje je da provedem plan koji je već usvojen za ovu godinu. Ja sam čovjek legalista po pitanju pravnih normi. Moje je da poštujem već usvojene stvari, i da ispoštujem sve naše obaveze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.