open-navfaktor-logo
search
Intervju
Izetbegović otvoreno o navodnoj izdaji Mostara, "dogovoru" sa Čovićem, o tome ko se dodvorava HDZ-u a ko brani BiH, Zvizdiću, Inzku...
O Mostaru, odluci OHR-a da se izbor gradonačelnika grada na Neretvi vrati na početak, o porukama SDP-a da nikada neće u koaliciju sa SDA, o navodnim dogovorima sa Draganom Čovićem o Mostaru, poziciji supruge na čelu KCUS-a, Denisu Zvizdiću... sve su to teme o kojima smo razgovarali sa predsjednikom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem. 
09.02.2021. u 16:13
get url
text

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) odlučio je da se izbor za gradonačelnika Mostara vrati na početak, tačnije da se prvi čovjek Grada Mostara bira tajnim glasanjem. Gradski vijećnici, njih 31, donijeli su zaključak da se izbor obavi javnim glasanjem, što je OHR vidimo zanemario. Kako tumačite ovu odluku OHR-a? Kakav sada razvoj situacije možemo očekivati? Da li ste očekivali ovaj potez OHR-a, koji osam godina nije prstom mrdnuo da se riješi "mostarski Gordijev čvor"? Kome na ruku sada ide tajno glasanje? 

- Koliko znam, a znam dovoljno, iza odluke OHR-a stoji određeni broj ambasadora PIC-a. Reagovali su munjevito suprotstavljajući se volji kompletnog Gradskog vijeća Grada Mostara. OHR navodno štiti Statut Grada Mostara, koji propisuje tajno glasanje. Štiti ga od vijećnika koji donose i mijenjaju Statut, i koji su se odlučili za transparentan proces?! Svi u Vijeću žele javno glasanje, kako bi se izbjegao scenarij od prije 12 godina kada je na volšeban način pobijedio kandidat HDZ-a. OHR ponovo insistira na tajnom glasanju koje otvara prostor manipulacijama i kupovinama glasova. O razlozima za ovakvo postupanje možemo samo nagađati. Pretpostavljam da se proces želi vratiti na sami početak i ponovo stvoriti šansa da Irma Baralija bude izabrana za gradonačelnicu, iako je izborni rezultat Koalicije za Mostar i dr. Zlatka Guzina skoro četiri puta bolji.

Kakav je stav Koalicije za Mostar kada je riječ o eventualnim koaliranjima, o izboru gradonačelnika? Kako gledate na poruke iz BH bloka, a posebno SDP-a da nikada neće sa SDA u koaliciju u Mostaru? 

- U Mostaru moraju svi koalirati, sve bošnjačke, ljevičarske, bosanske i hrvatske stranke. Jer one predstavljaju volju Mostaraca, a za funkcionisanje grada je potreban dogovor, često i dvotrećinski. Nadam se da će SDP izmijeniti stav o dr. Guzinu kad je u pitanju Mostar, i o SDA kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, a naročito Republika Srpska. Jer taj odnos je pogrešan i štetan. Ukoliko on ostane ovakav kakav je već godinama, SDA će znati odgovoriti.

U medijima se provlači spin, kako Vi ustvari kao predsjednik SDA vodite glavne pregovore u ime Koalicije za Mostar sa Draganom Čovićem i HDZ-om. Spinovanja idu u pravcu kako je dvojac Izetbegović-Čović sve dogovorio oko Mostara, da je sve ovo sada samo politička farsa za "široke narodne mase", posebno Mostarce, da ste Mostar "prodali zbog pozicije svoje supruge na čelu KCUS-a", da ste "izdali Mostar i Mostarce". Koji je Vaš odgovor na sva ta spinovanja?  

- To su budalaštine koje ne zavređuju odgovor. Nikada ništa o Mostaru neće biti dogovoreno, niti dogovarano, mimo Mostaraca. Najbolji demanti jeste naše insistiranje na javnom glasanju, tada će biti potpuno jasno ko je podržao HDZ i Dragana Čovića. A podržat će ih, sve je jasnije, BH blok svojim neglasanjem za izvanrednog kandidata, istinskog Mostarca, dr. Guzina.

Sve vrijeme je, kako to narod kaže, "povika na vuka", a lisice se spremaju da "meso odnesu". Heterogeni blok ljevičara i bivših esdeaovaca se ustvari približava i nudi HDZ-u, i pri tome diže dreku na SDA. Cilj im je proizvesti totalnu nesaradnju i definitivno udaljavanje SDA i HDZ-a, mene i Čovića. A onda će sebe ponuditi Čoviću i HDZ-u. Konaković je izjavio da "Hrvati imaju pravo izabrati svoga člana Predsjedništva BiH", Boška Ćavar iz Naše stranke je tu izjavu pojačala uvredama upućenim Komšiću. Konakovićev NIP je pomogao HDZ-u da osvoji načelničko mjesto u Novom Travniku, i malo je nedostajalo da se to desi i u Jajcu. SDP-ov povjerenik je pomagao SNSD-u u Srebrenici, NIP-ov Fikretu Abdiću u Kladuši. I dok SDA stječe neprijatelje braneći BiH u borbi sa Beogradom, Zagrebom, Rusijom, HDZ-om i SNSD-om, "fina gradska raja" širi koalicioni kapacitet otvarajući se prema HDZ-u, SNSD-u, Abdiću, Kukiću, i priprema se za 2022. Eventualna pobjeda HDZ-ovog kandidata u Mostaru, bez obzira na spinove, pojašnjenja, napade na SDA, definitivno će ocrtati fizionomiju ove politike i ovakvog odnosa prema BiH.

Naravno, svako ima pravo da pravi i učestvuje u koalicijama, ali neka ne obmanjuju javnost tezom kako ne žele sa "nacionalnim strankama". Žele itekako, a jedini način je da napadnu SDA. Jer tamo gdje vladaju HDZ i SNSD nikad kao multietničke stranke nisu uspjeli prodrijeti.

Kada već govorimo o Čoviću, ima li ikakvih pomaka kada je riječ o formiranju Vlade Federacije BiH? Nedavno smo vidjeli poruke američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona koji je nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a poručio kako su blokade (Vlada FBiH, Izborni zakon itd), nedopustive. Čović pak ovaj sastanak javnosti nije predočio na taj način. Dakle, da li ćemo nakon više od dvije godine napokon dobiti novu Vladu FBiH i šta je to u izmjenama Izbornog zakona BiH na što SDA neće pristati? 

- Vjerujem da ćemo do popune nedostajućih ministarstva u Vladi FBiH doći brzo jer to je minimalni uvjet da se uopće nastave razgovori delegacija SDA i HDZ-a. Novog predsjednika i novu Vladu Federacije BiH bismo mogli dobiti do maja. U vezi sa implementacijom presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, vjerovatno ćemo prvo rješavati ono što se može riješiti u Federaciji BiH, a ako uspijemo u tome, ići na ustavne reforme koje uključuju i predstavnike RS-a. Dakle, od lakšeg ka težem. Za prvu fazu koja se odnosi na Federaciju ćemo trebati manju pomoć prijatelja iz međunarodne zajednice, za drugu fazu će trebati snažni angažman predstavnika EU-a i SAD-a. Što se tiče Federacije BiH, odnosno popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH, rješenje je jednostavno - potrebno je ukloniti asimetriju u nadležnostima koje ima ovaj Dom i Vijeće naroda RS-a, svesti tu nadležnost na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. To bi otvorilo mogućnost lake izmjene načina izbora delegata.

Valentin Inzko je na mjestu visokog predstavnika 12 godina, i kada se sagleda njegov rad, potezi koje (ni)je povlačio, učinak je gotovo ravan nuli. Sve je završilo na verbalnom, čak i nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida. Kako komentirate to što se sada na odlasku iznenada probudio iz političkog zimskog sna, ali i žestoke napade na njega koji dolaze iz bh. entiteta RS. Imali smo prilike vidjeti da se u kritike uz poruku da je vrijeme da se OHR ugasi, te da se Inzko nema pravo takvim tonom obraćati NSRS-u, uključila čak i Moskva. Kako tumačite ovu situaciju? 

- Inzko još može povući neke poteze koji će popraviti stanje u BiH i njemu omogućiti da sa manje gorčine ode iz ove zemlje. Ne treba ga obeshrabriti galama koja dolazi iz Banje Luke, a sada i iz Moskve. Primitivno je, necivilizacijski slaviti zločince i negirati istinu o genocidu koju je ustanovio sud uspostavljen od strane Ujedinjenih nacija. Čudi me da Rusija ide do te mjere u jednostranoj podršci srpskim liderima u BiH jer gubi obraz zajedno sa njima. Niko ne može pobijediti istinu, ni Rusija.

Frakcije, međusobne borbe za, kako stranačke, tako i pozicije u vlasti, ko će Vam biti bliži, za i protiv Izetbegovića, sve su to teme o kojima mediji pišu, spekuliraju. Kakvim biste Vi opisali unutrašnje odnose u SDA nakon održanih Lokalnih izbora 15. novembra.

- Bilo je nervoze, posebno u Sarajevu gdje smo izgubili niz načelničkih pozicija od ujedinjene "Četvorke". Kad ne ide dobro, počnu međusobna optuživanja, unutrašnja trvenja. A onda se to završi raskolom ili smirivanjem. U SDA stvari idu ka smirivanju jer nije došlo do teškog gubitka na izborima, pali smo desetak posto, sve ostale stranke koje su u vlasti su prošle gore. Čak i opozicioni SDP i Naša stranka su imali procentualni pad veći od SDA. Vidjeli smo gdje su slabosti SDA, pritisak poraza u nekim sredinama ih je potpuno ogolio, nisu se štedjele riječi, stvari su se prikazivale i gorima nego što jesu. Pokušat ćemo učiti na greškama, otklanjati slabosti, dati šansu mladim kadrovima, biti aktivniji. Do nas je.

Kakav je status Denisa Zvizdića u SDA, osim što svi znamo naravno da je jedan od potpredsjednika. Da li ste Vas dvojica, koji ste prijatelji i van politike, "zakopali ratne sjekire"? Kako Vi vidite napade na Zvizdića nakon što je javno obznanio da on ostaje u SDA?  

- Bude svađe i u porodici, svašta se kaže, pa se braća pomire. Sve je to neizbježan dio života. Podrška Zvizdiću od strane rivala i neprijatelja SDA je naravno hinjena stvar. Ne žele dobro Zvizdiću, već štetu SDA. I on je, koliko vidim, dovoljno mudar da to razumije. Decenijama je, zajedno sa nama gradio SDA, uvijek je bio tretiran kao jedan od najvažnijih kadrova ove stranke, dobijao je podršku za obnašanje najbitnijih pozicija u stranci i u državi. I to će tako i ostati što se mene tiče. Iz svakog nesporazuma treba izvući neku pouku, neku korist. Recimo da ni u kakvoj nervozi i emociji ne treba spominjati rodbinu, supruge, porodicu. To se u SDA nikada nije radilo, ostavimo takve stvari nižerazdrednim političarima kojima to pristaje i medijima koji ih prate.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.