open-navfaktor-logo
search
INTERVJU
Kalem: Preduzeće GRAS ne može ucjenjivati Vladu KS, radimo na poboljšanju uvjeta
Adi Kalem, ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo, u intervjuu za Faktor je govorio o više pitanja koji se tiču javnog gradskog prijevoza u bh. prijestolnici, tačnije, preduzeću GRAS.
21.06.2020. u 14:49
get url
text

Upitali smo da li su uposlenici GRAS-a, za period u kojem nisu radili u vrijeme pandemije, dobili pune plaće, kolika je plaća direktora...

Između ostalog, odgovarao je i na pitanja kako je moguće da je GRAS prije proglašenja stanja nesreće imao dovoljno vozača i vozio do 24 sata, a sada nema.

Možete li nam kazati da li KJKP Gras "ucjenjuje" Ministarstvo na čijem ste čelu, odnosno, Vladu KS da im se odobre sredstva za primanje jednog broj vozača na neodređeno sa svim benefitima koji sa sobom nosi takva vrsta zaposlenja?

- Na osnovu zaključka Vlade od 06.4.2020. za svako zapošljavanje u preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Skupština Kantona Sarajevo, putem nadležnog ministarstva, a u ovom slučaju Ministarstva saobraćaja, a na zahtjev KJKP GRAS, Vlada daje saglasnost za nova upošljavanja. Budući da KJKP GRAS Sarajevo od tekućeg poslovanja ne može funkcionisati bez pomoći Vlade Kantona Sarajevo, te mora i poštovati sve odluke Vlade, a u ovom slučaju po pitanju zapošljavanja, GRAS nije u poziciji da ucjenjuje Vladu.

Kako je moguće da su prije proglašenja stanja nesreće imali dovoljno vozača, a sada ih nemaju? Da li je bilo otpuštanja ili je većina bila primljena na određeno?

- Zasnivanje radnog odnosa u KJKP GRAS u posljednjih nekoliko godina je uglavnom na određeno vrijeme, a sve dok se ne uradi reorganizacija GRAS-a, a koja se radi u saradnji sa Britanskom ambasadom. Upravo u vrijeme nesreće u GRAS-u jednom broju vozača je istekao ugovor na određeno vrijeme, ali spomenuto nije utjecalo na proces rada u tom periodu

U kom periodu radnici GRAS-a, vozači, revizori, prodavci karata nisu nikako radili u vrijeme pandemije, i da li su za taj period dobili pune plaće, da li je za to novac osigurao Kanton Sarajevo, odnosno, resorno ministarstvo?

- Naredbom od 19.3.2020.godine, koju je na osnovu Odluke Vlade FBiH o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) donio Federalni stab civilne zaštite, tačkom 1. naređuje se obustava javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika u cestovnom i željezničkom prijevozu na području FBiH i to primjenjenom iste od 21.3.2020.g. u 00:00 sati. Ponovno uspostavljanje javnog gradskog prijevoza u Kantonu Sarajevo otpočelo je 15.5.2020.g. i to u smanjenom kapacitetu i reduciranim redom vožnje.

Možete li nam odgovoriti na postavljeno pitanje?

- U periodu stanja "nesreće", odnosno obustave saobraćaja, radnici GRAS-a nisu radili u smislu rada eksploatacije, ali zbog neodgodivih poslova u vezi sa zakonskim obavezama, određeni broj radnika je radio u punom kapacitetu (npr. čuvari imovine), a određeni broj je radio smanjenim kapacitetom. Skupština Kantona Sarajevo ja na sjedinici održanoj dana 19.5.2020 donijela zaključak da se u vrijeme "nesreće" KJKP Grasu za plaće i izmirenje urgentnih obaveza za jedan mjesec isplati maksimalno 1.800.000 KM, tako da radnici GRAS-a nisu dobili pune plaće.

Do kada će građani trpjeti javašluk, nerad i izgovore KJKP GRAS?

- Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja radi na poboljšanju uvjeta u KJKP GRAS, a sve kako bi građani Kantona Sarajevo dobili prijevoz kakav zaslužuju.

Koliko iznose plaće u KJKP GRAS? Kolika je plaća direktora?

- Plaća direktora je regulisana Zakonom o plaćama i naknadama članova upravljanja i drugih organa institucija Kantona Sarajevo, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

I na kraju, kada će GRAS početi raditi prema starom redu vožnje?

- U cilju osiguranja redovnog i kvalitetnog prijevoza putnika u Kantonu Sarajevo u okolnostima opasnosti od širenja virusa COVID 19, Ministarstvo je formiralo Radnu grupa koju čine predstavnici prijevoznika i Ministarstva. Na sastanku Radne grupe od 4. juna je dogovoreno, a dostavljanjem informacije od KJKP GRAS potvrđeno da će se od 10.juna uspostaviti održavanje linija po registrovanim redovima vožnje, tj. redovima koji su se održavali i prije proglašenja nesreće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.