open-navfaktor-logo
search
Kandidat za Parlament BiH
Mehmedović: Ideja SDA traje desetljećima, ostali su na matrici "ruralnih i urbanih legendi", te fašističkih i separatističkih ideja
Ovogodišnja predizborna kampanja se može svrstati u jednu političku predigru koje nije bilo od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. S jedne strane, prije kampanje imali smo veliki pritisak od međunarodne zajednice zbog Izbornog zakona, zatim su tu konstantni pritisci iz Srbije i Hrvatske, dok su se probosanske stranke rasparčale, tako da, uvjetno rečeno, imamo i poziciju i opoziciju unutar probosanskog korpusa, kaže na početku razgovora za Faktor Šemsudin Mehmedović, kandidat SDA za Parlament BiH i aktuelni državni zastupnik. 
23.09.2022. u 07:55
get url
text

Kako ovo sve utječe na predizborni proces koji je u toku?

- Ovogodišnja predizborna kampanja je krenula mnogo prije nego što je predviđena zakonom i traje dugo kao niti bilo koja druga predizborna kampanja iza rata. Istovremeno, što je apsurd, mnogi su govorili da izbora neće biti, ali su se spremali za njih. Još prije godinu, kada su skoro svi bili skeptici, govorio sam da će se ovogodišnji izbori morati održati. Kontinuitet izbora i izbornih ciklusa kontinuitet su naše državotvornosti. Mnogi su je htjeli zakinuti u posljednjih godinu dana.

Kada je krenula igra oko izmjena i dopuna Izbornog zakona, znalo se od samog početka da su predstavnici međunarodne zajednice, mislim tu prevashodno na neke kadrove američke i tadašnje njemačke merkelovske vlade uistinu pokušali uraditi sve kako bi izmjene Izbornog zakona išle u korist ultranaconalističke politike HDZ-a, a time i u korist sve fašisoidnije politike SNSD-a.

Rat u Ukrajini je "raširio krila" HDZ-a i SNSD-a koji usred Bosne vode politike Beograda i Zagreba. Tako su ove protivbosanske snage koje su legalno inkorporirane unutar države sa više strana imale podršku i materijalnu i diplomatsku da u jednom trenutku unište bosansku državnost, suverenitet, nezavisnost i, istovremeno, ukinu Ustavni zakon BiH koji proizilazi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ali nije im to pošlo za rukom!

Ulje na vatru u predizbornom periodu dodale su i stranke koje sebe nazivaju opozicionarima unutar probosanskog bloka, a koje su u većini slučajeva formirane od prebjeglica iz SDA. Tako smo se našli u situaciji da su doskorašnji vjerni članovi najveće probosanske stranke postali njeni najveći neprijatelji, pa smo, evo sada, u jeku kampanje imali njih za veće protivnike, nego što su to protivnici naše države. Smatram da je predizborni proces stavio na kušnju mnoge naše građane jer su sada mnogi politički činioci pokušali napraviti pravu društvenu konfuziju.

Ipak na terenu vidim koliko su naši građani predani ideji čiji je osnovni cilj opstojnost naše Bosne. Ideja SDA traje desetljećima, imamo svoj definiran program, dok ostali učesnici u kampanji su i dalje na matrici "ruralnih i urbanih legendi", te fašističkih i separatističkih ideja.

Već drugu godinu ste jedan od najvećih kritičara političkih elita unutar međunarodne zajednice koje imaju zadatak da se okončaju ratni ciljevi Beograda i Zagreba. Nije li to uplitanje stranaca u naše unutardržavne odnose dokaz da je od 1992. do danas politički establišment iz drugih zemalja utjecao na zbivanja u Bosni i Hercegovini?

- Ne može se tu spominjati samo 1992, nego ovdje treba govoriti o mnogo godina prije toga, o pripremama za raspad Jugoslavije, o pripremama za raspad i podjelu Bosne i Hercegovine i na kraju o izazivanju ratnog sukoba koji je najveća sramota međunarodne zajednice u 20. stoljeću kada su nam stranci ukinuli pravo na naoružavanje, kada su gledali genocid nad golorukim ženama, mladićima i djecom. Tu se mi moramo vraćati korijenima nedovršenih ideja fašisoidnog svjetskog poretka.

Mnogi u međunarodnoj zajednici u dosluhu sa Rusijom i Kinom se bore za prevlast na Balkanu koji je uvijek bio geostrateški značajan i za Istok i za Zapad. A usred tog Balkana Bosna. A usred te Bosne evropski muslimani.

Te izdajice svjetskih politika i svjetskih velikih sila među kojima je veliki broj zemalja prijatelj Bosne su razotkrivene. Evo sada kada i dalje bukti rat u Ukrajini, pa smo mi mjesto za potkusurivanje, upravo, evo sada u ovom trenutku, za ruski plin, za rast američkog dolara u odnosu na euro, za cjenkanje čija će politička interesna sfera biti Bosna i tako dalje... Iznio sam svoj jasan stav i o Dejtonskom mirovnom sporazumu koji je bio samo cilj da se opravdaju sredstva od strane naših susjeda i sa istoka i zapada. Ali dubljom analizom dolazimo do zaključka da su i Srbija i Hrvatska bili igrači velikih igrača sa velikim ulozima.

Za strane diplomate Bosna je samo šansa za dobru diplomatsku karijeru, bez da ih interesuje kvalitet života građana Bosne i Hercegovine. Ako na našim prostorima ne može fukcionirati dejtonska Bosna, onda se mi vraćamo na postavke Republike Bosne i Hercegovine koja će garantovati jednakost svih njenih naroda i građana. Kako god je pod pritiskom međunarodne zajednice potpisan mirovni sporazum koji je donio  mir, a da li je tako ista ta međunarodna zajednica može izvršiti pritisak da se u i oko Bosne napravi takvo okruženje u kojem ćemo moći svi normalno živjeti.

Mnogo puta ste, uz svoje argumente, ustvrdili da ruska politika u BiH provodi svoje ciljeve uz pomoć HDZ-a i SNSD-a! Koja su Vaša uporišta za takve tvrdnje?

- Ruske obavještajne službe, ruski oficiri obučeni u najbolja pariska odijela, ruski politički mešetari i lobisti se šetkaju po našoj državi, a da to naš diplomatski kor ili obavještajne službe i ne znaju u kojem se tu kapacitetu i broju Rusa radi. Diplomatski nedopustivo i u krajnjem slučaju nekulturno i bezobrazno ponašanje ruskog ambasadora u BiH, kao i njegovih saradnika upućuje na to da on ruskom zemljom smatra malo više bosanske zemlje od one gdje se nalazi Ruska ambasada u Sarajevu. To je nedopustivo i naši prijatelji koju Bosnu žele u Evropskoj uniji i koji žele krunisati konačni ulazak naše zemlje u NATO moraju konačno otpustiti diplomatske kočnice i Ruse protjerati sa Balkana. To trebaju uraditi i naši državni organi: Ministarstvo vanjskih poslova, obavještajne službe i Europol u saradnji sa našom policijom. Naša granica je propusna i mi konačno moramo ratificirati veoma brzo ugovore o granici i sa Hrvatskom i sa Srbijom odakle nam stihijski dolaze neprijatelji. Sigurnosne službe organizaciono, kadrovski i tehnički osposobiti da se mogu oduprijeti najezdi ruskih skakavaca.

Pogledajte samo na taj neprijateljski čin pokušaja organizacije "prijateljske" fudbalske utakmice izemđu Bosne i Rusije. To sramotno ponašanje ruskih pijuna unutar Fudbalskog saveza samo je još jedan dokaz koliko je proruska fašistička politika inkorporirana u našem društvu, a da toga nismo ni svjesni. Sada do nas dolaze i informacije da Rusija direktno finansira SNSD. Trebamo li onda dalje pričati o ruskom utjecaju u našoj zemlji, bolje rečeno o Rusiji kao sada najvećem destabilizirajućem faktoru u zemlji uz Srbiju i Hrvatsku. I nije to samo slučaj u Bosni. Rusi finansiraju izbore i kampanje i u susjednim zemljama, pa i nekim zemljama razvijene demokratije. To znači da borba za nezavisnost BiH nije od jučer, niti će se završiti sutra, već da je to jedan kontinuiran proces i borba za slobodu i univerzalne ljudske vrijednosti. Zato, budimo odgovorni prema sebi, zajednici i državi Bosni i živimo dobro otvorenih očiju radi generacija koje dolaze.

Spekulira se da će stranci utjecati na rezultat ovogodišnjih izbora u našoj zemlji. Kakvo je Vaše mišljenje o tome? 

- Kao i svakih izbora OSCE je krovna organizacija koja prati i vrjednuje naš izborni proces. Mnogo je stranih nevladinih organizacija gdje nezavisni posmatrači provjeravaju validnost izbora. Smatram da nije bilo izmjena Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik bilo bi više i nepravilnosti, štimanja rezultata, uplitanja neregularnih osoba i institucija u izborni proces. Uvjerenja sam da će izbori proći fer i korektno. Kao šef delegacije PAM-a na dan šutnje organiziran je brifing za delegacije PAM-a iz zemalja članica, koje će biti posmatrači izbornog procesa na dan izbora u BiH. Nemaju stranci upliva u izborni proces, već samo građani imaju olovke kojima opredjeljuju dalji put Bosne i Hercegovine. Volja bosanskih građana se mora poštovati.

Gledajući kako se politički subjekti ponašaju u ovoj predizbornoj kampanji sve ovo liči na 90-e. Vi ste zagovornik da i kampanje političkih stranaka budu fer i da nema govora mržnje. Da li se tako ponašaju drugi učesnici u ovogodišnjoj kampanji?

- Rekao sam da je nekoliko političkih subjekata, mogu slobodno reći, u predizbornim mjesecima radilo sve kako do izbora uopće ne bi ni došlo. Kada to nisu postigli, onda su posegnuli za drugim alatima gdje su se iskoristile i strane diplomate kako bi stali na stranu prosrpskih, prohrvatskih, a na kraju i proruskih političkih snaga. Već dvije godine intenzivirane su aktivnosti mnogih inostranih obavještajnih službi koje bi napravile što veći haos u državi. Naše relevantne obavještajne, kao i dipolomatske službe svojim jedinstvenim radom su doprinijele da se u posljednji predizborni mjesec ušlo mirno i bez rizika.

Mnogi politički činioci svoju političku filozofiju zasnivaju na govoru mržnje. Nju ne mogu prepoznati ni najveći stručnjaci za medije jer se tu koriste suptilne metode zastrašivanja i upućivanja lažnih vijesti u eter. Politička stabilnost se gradi principijelnom kampanjom, definiranim programima, prezentiranjem tih programa građanima, i izgradnjom i jačanjem institucija Bosne i Hercegovine.

Moj politički rad se uvijek zasnivao na poštenim i fer odnosima. Sada u predizbornoj kampanji govorim samo istinu, ne obećavam ono što ne mogu ispuniti i trudim se da građanima odgovorim na svako pitanje koje mi se uputi, pa makar to i ne išlo u moju korist. Politika je alat za ostvarivanje ciljeva. Mnogi političari imaju svoje sopstvene partije, pa tako i spostvene ciljeve.

Moj cilj je naša domovina Bosna i Hercegovina, kao stamena tvrđava, koju grade sve bosanske vrijedne ruke, isto tako i povjerenje koje treba da grade čestiti ljudi, i da je brane od nasrtaja svih vrsta. Naše različitosti ne treba da nas dijele, već naprotiv to je naša zajednička vrijednost, koju treba da čuvamo. Pokazali smo to kroz povijest da znamo i umijemo.

Državni ste zastupnik mnogo godina. Veliko političko iskustvo koje imate ne znači uvijek i veliki doprinos. Ovdje se ipak mora napomenuti da ste u svojim mandatima dobijali najviše pitanja na koja ste uvijek davali odgovore. Šta možete reći o svom radu u Zastupničkom domu Palamenta BiH?

- Mnogo mojih kolega je prošlo kroz zastupničke klupe u Zastupničkom domu BiH. Kažu da je nezahvalno govoriti o sebi, ali smatram da sam svojom požrtvovanošću sve ove godine radio u interesu svih naroda i svih građana Bosne i Hercegovine. Kada sjedite na mjestu gdje sam ja biran od strane onih koji su mi vjerovali, onda sam, prevashodno, u obavezi da pratim njihov put, njihove potrebe i njihova prava. Ako vas narod bira na ovakvu državnu poziciju, onda ste vi u obavezi i da mu služite i da se borite za njegove interese. Uostalom, ja sam sve ove godine bio zastupnik svih građana i građanki Bosne i Hercegovine. Slobodu niko nikom ne daje serviranu na tanjiru, već uvijek postoje sile koje nasrću na slobode čovjeka-građanina. Zato je naša borba za očuvanje dostignutog stepena slobode prevashodni zadatak, a kroz integracijske procese naše domovine boriti se za veća prava i slobode prije svega građanina, a također i za zajednicu.

Može li sarajevski model koalicije biti preslikan na državni nivo, da se svih 11 stranaka, koje sebe nazivaju ujedinjenom opozicijom, udruže i da SDA izbace iz vlasti? 

- U politici je sve moguće, ali praviti paralelu Kantona Sarajevo sa državom je nemoguće. SDA je stranka sa idejom, sa dugogodišnjom tradicijom i iskustvom. Ona je s vremena na vrijeme prolazila kroz razna iskušenja, ali je uvijek bila politički stožer oko koje su se okupljale sve bosanski orijentisane politike. Sarajevska grupacije se nije izdigla iznad lokalnih politika, već se i dalje vrti u političkom glibu koji je na sceni u našem glavnom gradu. Mislim da će građani prepoznati ko može ponijeti odgovornost i odgovoriti izazovima koji stoje pred našom domovinom i odabrati najbolje.

Za Vas kažu da ste i ovu, kao i prethodnu kampanju vodili kao predsjedničku kampanju. Vaše kampanje se razlikuju od onih koje vodi SDA iz čijih redova dolazite. Imate svoj slogan:"Biraj svoj put!" Šta time poručujete svojim biračima?

- Sloganom "Biraj svoj put!" koji je izabran, prvi put na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni ukazano je da i birači moraju biti proaktivni, ali istovremeno i odgovorni u izbornom procesu. Mi smo odgovorni za budućnost naše "Majke Bosne", pa sam pozvao sve birače da biraju svoj put i da biraju najbolje izdižući se iznad ličnih i lokalnih političkih interesa.

Ostalo je još desetak dana kada će građani izaći na ove, moglo bi se reći, historijske izbore. Koja je Vaša poruka za kandidate, a posebno za građane?

- Svim kandidatima koji su u ovogodišnjoj izbornoj utrci poručujem da do kraja vode umjerenu i fer kampanju, a oni koji budu izabrani da ponesu odgovornost za sudbinu domovine. Da ne govorimo sa mržnjom, da sa lijepim riječima uđemo u finiš izbornog procesa. I neka pobijede najbolji! Birajte najbolje za Bosnu i Hercegovinu, to bi bila poruka za sve birače koji će naoštriti olovke i izaći na izbore drugog oktobra. Kako god bude, to je vaš izbor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.