open-navfaktor-logo
search
Izbor u toku
Tri blic pitanja kandidatima za direktora KCUS-a: Gavrankapetanović, Mekić i Salihagić odgovorili, Pilav "nema vremena"
Četiri kandidata prijavila su se na javni poziv za izbor i imenovanje generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. U toku su intervjui koje sa kandidatima obavljaju članovi Komisije za provođenje postupka izbora kandidata za generalnog direktora, na čijem čelu je prof. dr. Ademir Hadžismailović.
13.12.2023. u 13:21
get url
text

VEZANI TEKST - Ko će biti imenovan: Četiri kandidata za novog generalnog direktora KCUS-a, ovo su njihove biografije

Za poziciju generalnog direktora najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini prijavili su se aktuelni direktor Opće bolnice Sarajevo prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, reumatolog prof. dr. Mevludin Mekić, specijalista torakalne hirurgije dr. prim. sc. med. Alen Pilav i šefica Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju KCUS-a prof. dr. Sanela Salihagić.

Svima smo poslali tri blic pitanja. 

Napominjemo da nam je vršilac dužnosti generalnog direktora prim.sc.med. Alen Pilav jučer obećao poslati kratke odgovore, da bi danas dobili "pojašnjenje" koje na kraju završava ironičnom porukom. Na tri ozbiljna pitanja, kako nam je u pisanom odgovoru navedeno, "nema vremena odgovoriti jer rješava goruće probleme i prioritet su mu pacijenti i neometan rad KCUS-a", ali zato ima vremena, primjera radi, gostovati na Face TV ili u podcast emisijama. 

Foto: (Screenshot/N1 podcast Jedan sat: Gost Alen Pilav)

- Poštovani, kao što vam je poznato, nedavno sam izabran za v.d. generalnog direktora KCUS-a. Zbog velikog broja gorućih pitanja i nagomilanih problema, koje su me dočekale, nažalost nemam vremena za odgovore na vaša pitanja. Nećete mi zamjeriti što kao prioritet stavljam brigu za neometan rad KCUS-a i liječenje pacijenata. 

Komisiji sam dostavio svoj prijedlog programa rada na pedesetak stranica i bilo bi neozbiljno to svesti na par rečenica. Ukoliko me izaberu za generalnog direktora imat ćemo dosta vremena da razgovaramo i o mom programu rada, a i o drugim pitanjima, o kojima ste već izvještavali i bez mog sudjelovanja, pa vam to ni ovaj put ne bi trebao biti problem - odgovorio je Pilav.

VEZANI TEKST - Unutarstranački ratovi u NiP-u i SDP-u zbog pozicije generalnog direktora KCUS-a, ko stoji iza Pilava

Ovo su naša pitanja i odgovori ostalih kandidata koji su ukratko, prije svega javnosti i poreskim obveznicima, obrazložili razloge prijavljivanja na konkurs i prioritete u radu ako budu izabrani. Odgovore objavljujemo vođeni isključivo abecednim redom po prezimenima kandidata.

Zašto ste se prijavili na javni poziv za izbor i imenovanje generalnog direktora KCUS-a?

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović:

- Na konkurs sam se prijavio iz istog razloga iz kojeg sam se 1992. godine aktivno uključio u odbranu kako bih dao svoj lični doprinos boljitku naše Domovine .

Prof. dr. Mevludin Mekić:

- Na javni poziv za izbor i imenovanje generalnog direktora KCUS-a prijavio sam se kako bih svoje menadžerske, stručne, naučne, istraživačke i ljudske kompetencije integrirao na najbolji način, vođen svojim vrijednostima i usmjeravajući Klinički centar ka ostvarenju njegove vizije i misije. Glavni cilj je zadovoljstvo korisnika zdravstvenih usluga, zaposlenika i osnivača.

Prof. dr. Sanela Salihagić:

- Prijava na konkurs motivirana je mojim dugogodišnjim iskustvom u struci i na rukovodećem mjestu. Od 2016. godine sam šefica Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju. Stekla sam i akademsko zvanje doktora ekonomskih nauka, smjer menadžment u zdravstvu, tako da smatram da stečena znanja mogu primjeniti u praksi.

Ismet Gavrankapetanović

Šta će biti prioriteti u Vašem radu ukoliko budete izabrani i imenovani?

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović:

- Prioritet u radu je vrlo teško definisati jer je toliko toga na niskim granama, ali ako bih morao izdvojiti jednu stvar onda je to rad sa ljudima ……kako medicinskim osobljem tako i sa pacijentima. Kod medicinskog osoblja rad na podizanju znanja i stručnosti (edukacije), poboljšanju međuljudskih odnosa, te odnosa prema pacijentima. Sa  druge strane radio bih na vraćanju povjerenja pacijenata u zdravstvo i pružanje usluga. Njihovo zadovoljstvo će biti naša najveća mjera i naša najveća nagrada.

Mislim da je trenutno stanje u mnogim sferama života u BiH prilično loše i zahtijeva korjenite promjene i poboljšanja. Slična stvar je i sa stanjem u KCUS-u i zdravstvom u cjelini. Mislim da svojim znanjem i  iskustvom  mogu  značajno doprinijeti poboljšanju, a što sam već i dokazao na primjeru Opće bolnice u najtežim danima borbe protiv kovida, a i danas.

Prof.dr. Mevludin Mekić:

- Prioritet u radu, ako budem izabran za generalnog direktora bit će perspektive učenja i razvoja, internih procesa, korisnika zdravstvenih usluga, finansija i borba protiv korupcije a sve u cilju najkvalitetnijeg funkcioniranja KCUS-a i najvećeg zadovoljstva korisnika zdravstvenih usluga.

Zdravlje građana za mene je najvažniji zadatak, tako da bih se zalagao za jednak tretman svih pacijenata, pravičnost, dostupnost i kvalitet zdravstvenih usluga. Sve procese i usluge KCUS-a treba učiniti transparentnim, racionalnim i efikasnim. Budući razvoj i prosperitet Kliničkog centra, te dosezanje nivoa vrhunske zdravstvene zaštite, zavisit će od kvaliteta manadžmenta i cjelokupne upravljačke strukture, ostalih struktura koje čine Klinički centar, te od odnosa sa svim dionicima s kojima Klinički centar komunicira u obavljanju svoje djelatnosti. Uspješnost rada Kliničkog centra će, isto tako ,ovisiti od stepena iskorištenosti svih potencijala, ljudskih resursa, prostora i opreme, kao i od reforme zdravstvenog sistema na svim nivoima.

Prof. dr. Sanela Salihagić:

- Prioritet je pozicioniranje KCUS-a kao vodeće ustanove tercijarnog nivoa u regionu, koja će postati atraktivna za zaposlenje i budućnost struke. Posmatram intelektualni potencijal ljekara, koji nije zanemariv, kao kapital, koji će pružiti vrhunsku uslugu korisnicima zdravstvene zaštite. Važno je regionalno otvoriti klinički centar, adekvatno ga brendirati i učiniti prepoznatljivim adekvatnim strateškim menadžmentom i ispravnim upravljanjem ljudskim resursima.

Mevludin Mekić

Ispunjavate li sve uvjete, opće i posebne, navedene u javnom pozivu za izbor i imenovanje generalnog direktora KCUS-a?

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović:

- Ispunjavam sve uvjete konkursa što sam detaljno potkrijepio svim relevantnim diplomama i potvrdama.

Prof. dr. Mevludin Mekić:

- Ispunjavam opće i posebne uvjete za imenovanje za generalnog direktora Kliničkog centra. Naročito ističem svoje rukovodeće upravljačko, nastavno -naučno iskustvo i određene reference koje su detaljno pobrojane u konkursu projekti, knjige,udžbenici, radovi itd. Svoj plan i program ću ostvariti u četvorogodišnjem mandatu kako je planirano.

Prof. dr. Sanela Salihagić:

- Da.

Sanela Salihagić

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.